Биткойнът (Bitcoin) се надигна към раздуване на пореден ценови балон! Измама ли е тази криптовалута?!

Биткойнът отново рязко повиши своята цена!

Цената на криптовалутата Биткойн (Bitcoin) скочи рязко в последните две седмици на май месец, след като се срина в средата на декември 2018 г. до ниво от 3 195 щ.д., което буквално залепи пазара на Биткойни на дъното за няколко месеца.

Данните сочат, че към момента цената на един Биткойн вече достига 7 820 щ.д., което е повече от двоен скок за тази криптовалута само за няколко месеца!

Нормално е да се запитаме за причините, които водят до новото поскъпване на Биткойна, и то толкова бързо, след като тази криптовалута буквално се срина като пазарна цена?!

Причините за възстановяването на цената на Биткойна нямат общо с пазарната логика – те са обект на манипулация!

Това, което ще четете в повечето официални икономически анализи, са сухи статистики и дрънкания за възстановявания на пазара на Биткойна, за завръщане на интереса на инвеститорите и прочие, и прочие щуротии, но … това няма нищо общо с действителността!

Истината за възстановяването на пазара на Биткойна е много проста и зад нея се крият много сериозни икономически интереси на задкулисни играчи!

За да бъдеш успешен „копач“ на криптовалута
(Bitcoin) вече се изискват много сериозни инвестиции в специализирано оборудване (миньорски хардуер) за тази цел, което струва хиляди долари като инвестиция.

Повечето от обикновените хора не са запознати с добиването (копаенето) на криптовалутата (Bitcoin), но най-просто казано това става със специализирани софтуери, които се натоварват с извършване на сложни изчислителни задачи.

Романтичните времена за копаене на криптовалути с домашните компютри отдавна заминаха в историята, сега криптомайнерите влагат стотици хиляди и милиони долари в този бизнес.

Другото важно нещо, което хората не знаят за криптовалутите, респ. за Биткойна е, че копаенето изисква много електроенергия, както и допълнителни разходи за поддържане на криптосистемите за копаене.

В глобален план някои специалисти сочат, че долната граница на разходите за добив на един Биткойн вече не слиза под 4 000 щ.д.!

Сега светва ли Ви защо цената на Биткойна няма как да остане 3 195 щ.д. – при тази цена миньорите буквално влизат директно вътре от добива на криптовалутата!

Тук обаче идва голямата манипулация на цената на Биткойна!

Тя не е следствие от повишаване на доверието на инвеститорите в тази криптовалута, нито на търсенето ѝ като такава за разплащателни цели!

Повишението на цената на Биткойна е следствие от преки икономически интереси на банкерският сектор, енергетиката и производителите на ИТ-хардуер!

Ще ви дам само някои интересни примери, които няма да Ви ги представи всеки, за да Ви стане ясно за какво иде реч!

Първо, към днешна дата на ден за „копането“ на криптовалута в световен мащаб се харчи електроенергията, която харчи дневно една развита индустриална държава, като Дания например!

Сами си представете за какви суми става въпрос като приходи за енергийните компании в глобален план!

Горната тенденция ще се увеличава и с увеличаването на добива на криптовалута (Bitcoin) , а тук очевидно говорим отново за нови милиони долари приходи за енергийни компании годишно от този процес!

Второ, някои специалисти сочат, че ако сега един компютър, който преди 10 г. – в ерата на зараждането на концепцията за Биткойна, е копал безпроблемно една единица от криптовалутата за седмица, то сега затова ще му бъдат необходими 100 г. – найс, а?!

Какво се е променило за толкова време, че сега един Биткойн, дори и със специализирани хардуерни устройства се копае седмици, а при по-слаби системи и месеци?!

Очевидно е, че някой нарочно забавя копането на Биткойни, за притиска миньорите да инвестират нови и нови средства в технологично оборудване!

Ефектите от горната манипулация са няколко:

  • първо, нарастват инвестиционните разходи за минен хардуер за миньорите на криптовалутата;
  • второ – с увеличение на времето за копаене на криптовалутата се увеличава цената на добиване на Биткойните;
  • трето – добиват се много по-малко Биткойни, като процесът така се регулира, че те вече трудно се спестяват – копачите трябва постоянно да продават биткойни, за да покриват своите разходи за тях, с което им се отнема шансът за дългосрочна инвестиция и големи печалби от евентуално бъдещо нарастване на цената на криптовалутата.

Кой има интерес да манипулира цената на Биткойна?

Нека сега да „обърнем палачинката“ и да видим кой наистина печели от този пазар милиони на гърба на мамените майнъри!

Простият отговор е – банките!

Но защо точно те! Нека да Ви обясня по-накратко – причините са основно няколко:

Първо, именно глобалните банкерските кланове са собственици на 60-70% от националните електрически компании по света – това няма кой да Ви го каже, но си го знайте – в т.ч. влизат и български енергийни компании!

Второ, банките са акционери и на производителите на хардуера за копаене на криптовалута и кредитори на много от стартиращите инвеститори в добива на Биткойн.

С други думи – контролират и производствените ресурси и инвестиционния капитал за стартиране на този бизнес!

Трето, те манипулират с подставени финансови компании ефективно цената на Биткойна, за да печелят огромни приходи.

Ето Ви един пример в момента с наличието на един пазар с възходяща цена, от който инвеститори в Биткойн, които са купили на цена под 4 000 щ.д. криптовалута, понастоящем ще вземат двойни печалби!

Сега светва ли Ви за втората причина, водеща до нарастване на цената на Биткойна ?! Време е за „избиване на каймака“ от манипулаторите на този пазар!

Майнърите, добиващи Биткойн влизат в ролята на роби-копачи!

Измамната схема, която действа зад Биткойн е наистина плашеща със своите размери!

Лично съм свидетел как при срива на Биткойна български майнъри буквално си разпродаваха минния хардуер на части!

Продаваха се видео карти и дори захранвания, само и само да се върне някой лев от инвестицията! Това със сигурност се е случило и в глобален план – много хора са изгорели от бизнеса с круптовалута (Bitcoin)!

Но схемата с Биткойн действа безотказно! На мястото на едните наивници – идват нови ИТ-млади лъвове, жадни за печалби и цикълът се завърта наново!

На манипулаторите на пазара на Биткойни им трябва единствено да следват стратегията на „пръчката и моркова“!

Докато имат евтини Биткойни за продаване – дръж цените високо, свършат ли ги – сривай цената надолу, за да си купиш евтини отново! И така с този цикъл до безкрай!

Естестевно, това трябва да се прави внимателно, за да не се прогонят баламурниците копачи, някои трябва да робува и да върти цялата схема!

Най-важното правило, което трябва да се следва за тях е приходът за добиване на Биткойна да не надвишава сериозно разходите за добива му!

Само така робите миньори могат да бъдат държани под контрол – те са принуждавани да майнват и веднага да продават Биткойните си, за да покриват направените инвестиции и режийните си разходи за копането.

Спестяването на Биткойни е строго забранено! Как ще се изкарат тогава милиони от спекулация с цените на криптовалутата?! На миньорите не трябва да се оставя нищо …!

Това е брутална принуда и майнинг робство, от което милиони долари печелят не добиващите Биткойни, а манипулиращите пазара на криптовалутата!

Биткойнът е измама – не се захващайте!

Не го твърдя аз, редица международни правителства и финансови институции открито обявяват Биткойн и другите криптовалути за измама или за инвестиция – носеща сериозен риск за нейните притежатели!

Безумие е да се инвестира във криптовалута, която:

Измислена е от някакъв мистериозен японец и никой не знае поради каква цел и защо?

Няма официален гарант за нея – нито правителство, нито международна организация, нито финансова институция – абсолютно нищо!

Няма реален продукт зад нея – нищо ценно не седи зад Биткойна като криптовалута – нито ценни метали, нито гаранции, нито някакво друга обезпечение – нищо!

Изключително сложно е да си купите нещо с тази валута, отделно е много трудно да я обърнете в реални валути с някаква стойност!

Притежанието на Биткойни е несигурна работа – днес ги имате, утре са Ви ги взели, без да се усетите даже!

Един пример само давам – в края на 2017 г., след хакерска кражба от една от най-големите азиатски борси за Биткойни („Юбит“), се наложи тя да фалира!

Инвеститорите в азиатската борса загубиха милиони от откраднатите Биткойни!

Най-важната причина обаче никога да не посягате към инвестиции в добиване или търговия на Биткойни е, че всички тези процеси се управляват по електронен път!

Без да влизам в подробности само ще Ви кажа, че там, където има компютри – няма честна търговия! Изводите си ги правете сами!

Още за четене:

Измамата, наречена „ипотечен кредит“!