БРЕКЗИТ – защо британците разиграват циркове на Европейския съюз?

Британците в ролята на гърците по време на дълговата криза в Гърция от 2010-2012 г.

БРЕКЗИТ все още не може да влезе в действие по причини, че Великобритания разиграва смешен цирк на Европейския съюз!

Гледайки политическата обстановка в тази страна, все повече нещо напомня за Гърция по време на пика на дълговата криза от 2010-2012 г., когато хем гърците искаха пари от ЕС и Германия, хем протестираха срещу тежките условия на европейската помощ!

Сега в момента с Великобритания нещата седят по същия начин – страната хич не иска да плати сметката по „развода“ с Европейския съюз – дори и при сравнително благоприятните условия, които ЕС предлага на тази екс-членка на Съюза!

Става въпрос за пари!

Учудващо е защо една мощна индустриална държава като Великобритания, която години наред е държала половината свят като колонии върти подобни „гръцки циркове“ насред Обединена Европа?!

Отговорът е колкото сложен, толкова и прост! Излизането с уговорка от ЕС ще струва скъпо на страната – тя трябва да възстанови 39 млрд. британски лири в бюджета на Съюза, а отделно ще загуби и милиарди от бизнеса, който вече усилено се поняса към други европейски страни-членки.

Отделно страната отдавна не е в цветущо икономическо положение и затова добре говори графиката по-долу:

Националният дълг на Великобритания като % от БВП на страната

Дългът на Великобритания нараства значително спрямо нейното БВП през последните години
Източник: economicshelp.org

Горната фигура показва какъв процент от БВП представлява дългът на Великобритания през последните 23 години!

Видно от данните, от началото на 21 век Великобритания е нараснала стойността на този показател почти тройно – от малко под 30% през средата на 2000 г. до малко под 90% през средата на 2018 г.

Когато говорим за прилики с Гърция, трябва да имаме предвид, че пътят на икономическо развитие на страната твърде много напомня този на гръцката държава отпреди кризата, а именно:

  • твърде високи външни задължения;
  • нисък ръст на БВП, който в последните години трудно минава 2% на годишна база;
  • намалени темпове на инфлация, които говорят за невъзможност на потреблението в тази страна да стимулира повече висок ръст на търсенето на стоки и услуги.

Великобритания се намира в икономически капан! На практика страната не може да предложи нищо като мерки за нов икономически подем!

Ето защо, иначе гордите британски парламентаристи, разиграват „гръцки номера“ за БРЕКЗИТ!

„Британската хитра сврака с двата крака“

Икономическите експерти във Великобритания са много наясно с лошата ситуация, в която се намира местната икономика!

Нарастването на съотношението дълг/БВП означава само едно – от началото на 21 век британската икономика се развива основно на базата на външно кредитиране!

Нарастването на външния дълг обаче е полезно до определени граници, в ЕС например изискването е горното съотношение да е максимум до 60%, а Великобритания е над това равнище още от септември 2009 г.

Точно както гърците, британците живеят все повече на основата на дългове, и точно като тях – ще се окажат с „двата крака“ в капана на дълговата криза!

Ето защо Великобритания не иска по никакъв начин да плати сметката по „развода“ с Европейския съюз – тя е наясно, че ще изгуби много от раздялата с ЕС и желае да смекчи максимално финансовия удар върху нейната икономика от БРЕКЗИТ!

Имат ли британците друга задна мисъл зад блокирането на решението за уговорен Брекзит?!

Познавайки манталитета на британската корона и въобще на Великобритания като колониална сила, трябва да сме наясно, че страната няма да се излага по този срамен начин с Брекзит, ако не съществуват сериозни други надежди и притеснения за нея!

На първо място, трябва да сме определено нащрек от решение на Великобритания да излезе от Европейския съюз без споразумение!

Съществува много голяма вероятност британските политици да са наясно, че самият Съюз е „колос на глинени крака“ с тлееща дългова криза в Еврозоната!

Ако приемем хипотетично факта, че се задава нова икономическа криза, както вече доста международни експерти предричат за следващата 2020 г., а вече са налице и обективни обстоятелства да считаме, че европейската икономика тръгва по пътя на рецесията, то решението на Великобритания има своята логика!

Една бърза нова дългова криза ще разцепи Европейския съюз буквално за дни, защото е ясно, че няма вече кой да плаща дълговете на закъсалите държави – никой не ще повече задлъжнели държави като Гърция в Европа!

Разпадане на ЕС обаче е златен шанс за Великобритания да излезе суха от ситуацията с Брекзит, най-малко поради следните причини:

  • размива се отговорността да връща милиарди лири задължения към Европейския съюз, тъй като той вече реално няма да съществува като международно юридическо лице;
  • отпада митническото блокиране на страната от единия европейски пазар в случая на излизане от ЕС без споразумение, тъй като вече отношенията между нея и другите европейски държави ще се уреждат на двустранна основа;
  • Великобритания вече няма да бъде „сама срещу всички“, а ще може да възстанови обратно своята политическа и икономическа роля за развитието на Западна Европа.

И така, можем да обобщим нещо много важно от казаното по-горе, съществува много голяма степен на вероятност Великобритания да разиграва цирка „Брекзит“ именно поради горната причина!

Ако страната поеме по курса на излизане от ЕС без договорка – то трябва да сме много нащрек, защото със сигурност зад това решение седи прогноза за близък и бърз крах на Европейския съюз!

Никоя индустриална държава с историята и позициите на Великобритания не би рискувала подобен ход на конфронтация с доскорошните си икономически партньори, освен ако не ги счита за заплаха!

Проблемът с Ирландия и Шотландия!

Като допълнителен довод към изказаното твърдение по-горе, трябва да добавим и сериозния риск, който носи излизането на Великобритания от ЕС без споразумение за нейната териториално цялост!

Република Ирландия на практика остава отцепена от Великобритания при липса на споразумение и отделена от Северна Ирландия с европейска граница с митнически режим!

Това никак не се харесва на Великобритания, още повече, че Шотландия също никак не е доволна от Брекзит и са налице сериозни индикации излизането на страната от ЕС да доведе до шотландка независимост!

В такава ситуация отново идва съвсем логичното заключение – защо една държава като Великобритания би рискувала дори своята териториална цялост от Брекзит без сделка, след като знае, че рисковете за нейното териториално разпадане са много сериозни?!

Отговорът отново е един – Брекзит не плаши Великобритания, защото тя се надява на бърз икономически крах и разпадане на Европейския съюз, което ще доведе до отпадане на горните тенденции, застрашаващи страната!

От тази гледна точка, пак да повторим – ние трябва да сме с повишено внимание към британския Брекзит, ако той се осъществи без споразумение с ЕС – то дните на Съюза най-вероятно са преброени!