Грозното лице на конфликта в ивицата Газа!

Нов сериозен сблъсък между израелската армия и движението Хамас!

Вчерашният сблъсък между израелската армия и въоръжени групи на движението Хамас открива една нова и много мрачна страница в противопоставянето между Израел и Палестина в ивицата Газа.

Ако до този момент привържениците на Хамас стреляха спорадично със примитивни ракети по еврейските поселения в Газа, то вчерашната атака с над 300 ракети, някои от които управляеми, носи съвсем ново послание за Израел!

Хамас укрепва военно и вече не се страхува да влиза в открити конфронтации с израелската войска!

Очевидно е, че през последните години палестинската военна групировка значително е нараснала своя военен потенциал, което естествено не е станало без подкрепата на външни поддръжници.

Горният факт обаче определено е заплаха за мира не само в ивицата Газа, а в целия близкоизточен регион Налице е определено много сериозна заплаха от война!

Израел е в неизгодна позиция – малка държава обградена от явни и прикрити врагове!

Еврейската държава се намира в едно много неизгодна позиция в момента! Въпреки своето технологично военно превъзходство и прекрасно обучена армия – тя няма полезен ход за политическо решаване на проблемите в региона!

Години наред израелската политика на агресивно разширяване, подкрепяна от военното надмощие на израелската армия, носи само влошаване на проблемите с нейните арабски съседи!

Израел „притисна котката в ъгъла“!

Израел отдавна спечели правото на съществуване на картата на Близкия Изток! Страната се превърна в център на иновациите и технологичното развитие на този западнал регион

От тази гледна точка наистина е учудващо желанието на израелската външна политика да поддържа постоянни конфронтации с околните съседи – те си бяха „клекнали“ и приели нещата в общи линии!

Продължителното притискане на палестинците в ролята им на „котката в ъгъла“ доведе обаче до точно онзи ефект, в който на „котката“ не и остана нищо друго, освен да се обърне и да се бие на живот и смърт !

От регионален лидер Израел и заплашен да се превърне в изолиран аутсайдер!

Сега нещата се промениха! „Палестинската котка“ показа и нокти и зъби! „Котките“ даже станаха май повече в задния двор на Израел!  Тук вече се нареждат и ливанци, и иранци, и сирийци, и почти всички арабски държави около Израел!

Еврейската държава е в капан! За съжаление тя е обградена основно вече от врагове и недоброжелатели!

Израел разчита на своята армия, за да гарантира своето бъдеще на картата! Може ли обаче армията на страната да бъде истински гарант за това?!

Без съмнение израелската мощ за момента е непоклатима! Израел е не само с най-модерната армия в региона, но и определено много големи европейски държави могат да завидят на страната за нейната бойна мощ!

Вчерашната атака на Хамас обаче показва, че и враговете на Израел стават все подготвени за водене на технологична война от разстояние!

Ракетните удари на Хамас са по правило са бързи и внезапни! Ако те подобрят в бъдеще своята точност – за армията на Израел, нещата стават сложни!

И най-големите военни сили – САЩ и Русия нямат реално 100% защита от ракетни атаки, камо ли Израел, особено в случаи, когато атаките идват буквално от задния ти двор!

Мощта на израелската армия не може да се противопостави на високо технологично партизанство, което все по-често демонстрират враговете на Израел!

Засега израелската армия все още печели в преките военни стълкновения с нейните врагове, но колко дълго ще продължи това!

Те са наблизо, невидими са, мобилни, техни щитове са хората в градовете и селата! Могат да атакуват по всяко време и отвсякъде! Това е един истински кошмар за всяка държава в положението на Израел!

За Израел няма връщане назад!

Моментът за мирно решаване на конфликтите между Израел и околните държави в Близкия Изток очевидно приключи! Не Израел, неговите съседи очевидно вече не искат мир!

Именно горният акцент в отношенията на страната с нейните съседи за съжаление ще бъде факторът, който ще бележи задълбочаването на сблъсъците помежду им!

Израел в този конфликт вече няма полезен ход!  Страната трябва да води нова война, а не да я приема! Затова са и непрекъснатите превантивни удари по арабските групировки в съседни държави на израелската армия!

Политическото и военното ръководство на Израел са наясно, че не могат да се бранят постоянно – те са притиснати да нападат – нямат други избор!

Войната в ивицата Газа е „вързана в кърпа“!

За голямо съжаление Израел и неговите съседи просто летят безумно към пропастта на нова регионална война!  Не е въпроса дали ще има война помежду им, въпроса е кога ще стане?!

Честно казано на света му омръзна от този размирен регион и това е един голям проблем, защото след войната в Сирия, нова война в Близкия Изток направо ще досади на световната политика!

В една съседска война, като тази, няма победители! Ние българите най-добре го знаем след две Балкански войни! В целия регион съсед със съседа не се понасят, ако че са минали вече близо 100 години от тях!

И все пак – дори и да има минимален шанс за мир – Израел и Палестина трябва да се възползват!

„Лошият мир е по-добър от най-добрата война“. Войната никой нормален човек не я желае!

Ако Израел избере пътя на регионален икономически лидер, който е готов да поведе региона напред в икономическото му развитие – ще спечели много!

На хората вече не им се водят войни, особено ако са икономически обезпечени и доволни от живота, който водят!

С палестинците ще бъде същото, ако получат шанс за нов по-добър живот и сигурност за своето бъдеще!

Формулата на мира е проста – да се протегнат ръцете и да стиснат за едно общо бъдеще!

Много по-просто отколкото да командваш армии и да водиш поредната безсмислена война!