Европейската централна банка „заби камбаната“ – „гнилият дъх“ на дълговата криза в Еврозоната става все по-осезаем откъм Италия!

За какво предупреждава Европейската централна банка!?

Тези дни Европейската централна банка (ЕЦБ) излезе с официално предупреждение към страните-членки на Еврозоната.

Банката е силно притеснена за финансовата стабилност на страните-членки, предвид сериозните проблеми, които изпитват европейските държави с търговията на дребно и икономическия си растеж.

ЕЦБ е също сериозно разтревожена от текущите тенденции в банковата система на европейските държави. Налице е вече ясно изразена тенденция на ниска рентабилност и невъзможност за оптимизиране на разходите в търговските банки.

В контекста на своята тревога ЕЦБ отчита сериозния риск, който носи срива на икономическия растеж за държавите с висок дълг в Еврозоната, които изпадат в ситуация на свиване на бюджетните разходи, а оттам именно ЕЦБ очаква и проблеми за покриване на разходите по външния дълг на тези европейски държави.

Дори нулевите нива на лихвените равнища, които поддържа вече с години ЕЦБ във Еврозоната, вече не могат да стимулират икономически растеж в страните-членки.

За кого точно „бие камбаната“ на ЕЦБ?!

Камбаните бият по тържествени поводи или при погребения! Този път ЕЦБ „бие камбаната на умряло“ – първата жертва на дълговата криза вече ясно се очертава в лицето на Италия.

Именно към нея са насочени основните опасения на ЕЦБ за скорошна криза с дълга. В момента Италия усеща бавно хватката на дълговия капан, в който е попаднала.

Италианското популистко правителство на Матео Салвини отчаяно се опитва да оспори тавана за външния дълг и бюджетния дефицит на Европейския съюз, защото ясно осъзнава, че без увеличаване на външния дълг – страната лети към дефолта!

Той обаче няма да постигне нищо – само увеличава цената на външния дълг на страната на международните финансови пазари, за да утежни допълнително ситуацията в Италия.

Нека обаче подкрепим нещата с малко статистика за дълга на Италия, както следва:

  • към момента дългът на страната нараства главоломно до 2.91 билиона щ.д. (отбелязвам билиона, не милиарда – число с 12 нули);
  • горният дълг отрежда 7-мо място на Италия като най-задлъжняла страна в света;
  • външният й дълг надхвърля вече 135% от БВП на страната, което е над 2.2 пъти изискванията на ЕС от 60% дълг към БВП.

До момента Италия креташе някак си с външния си дълг, финансирана от международните финансови пазари, но опасенията на ЕЦБ вече са съвсем реални за нейните способности да погасява този дълг, защото тя не може да генерира повече ефективен икономически растеж!

Търговията на дребно в Италия се срива главоломно, след нея и Брутния вътрешен продукт на страната. До кога ще кара Италия на кредит само – дълго няма да трае още?!

Нека да погледнем първо търговията на дребно на Италия, данни, за която са представени на фигурата по-долу:

Търговия на дребно в Италия

Търговията на дребно в Италия за последните 12 месеца

Хубаво погледнете графиката – търговията на дребно в Италия просто не може да изкара и няколко месеца подред на плюс – постоянно се срива и реално няма особен ръст, дори прогнозите сочат още по-сериозен срив за нея.

Състоянието на търговията на дребно в една страна е най-верен индикатор за покупателните възможности на местното население и потенциала му на потребление.

Няма потребление – няма търговия на дребно – няма икономически растеж!

Това е моментното състояние на Италия – срив на търговията на дребно и съответен срив на икономическия растеж на страна, видно от графиката на БВП на Италия, представена по-долу:

Изменение на БВП на месечна база в Италия

Ръст на БВП на Италия за последните 12 месеца

Тук тенденцията на евентуален срив на БВП на страната се очертава още по-трагично, видно от прогнозата по-горе!

Ако нещата за Италия продължат по този начин – тя може да се озове в „зоната на здрача“ на минусовия икономически растеж още в края на тази година и това ще бъде вече ясен сигнал, че дълговата криза ще задуши една от големите икономики в Европейския съюз съвсем скоро.

Мислите си,че само Италия е зле в Еврозоната?! Грешите! Скоро камбаната на ЕЦБ ще забие и за други …

Италия е вече пътник – с нейния външен дълг и сриваща се икономика – няма шанс да устои на тежестта на външните задължения и скоро италианците ще станат като гърците!

Не само Италия обаче е зле! Рано е още за радикални прогнози, но сигнали за проблеми с търговията на дребно, от което толкова се опасява ЕЦБ, има вече и за „големите в бизнеса“ – моторите на икономическия растеж в Европейския съюз – Германия и Франция.

Погледнете долната фигура с данни за ръста на търговията на дребно в Германия – страната вече не може да изкара и 3-4 поредни периода, без търговията на дребно да се срине, като тук вече не играят и сезонните колебания.

Търговия на дребно в Германия

Търговията на дребно в Германия за последните 12 месеца

Французите не са „по-розови“, вижте по-долу и тяхната търговия на дребно – абсолютно същата история – икономиката им няма никакъв потенциал за нарастващо търсене на стоки на дребносъответно не чакайте и икономически растеж!

Търговия на дребно във Франция

Търговията на дребно във Франция за последните 12 месеца

Големите в ЕС имат своите резерви да се справят с една нова рецесия, но те се страхуват сериозно от държави като: Италия, Гърция, Испания, Ирландия, Португалия! Защо, ще попитате?!

Ами защото по-голямата част от милиардите, налети в икономиките на тези страни с огромни външни дългове, са именно техни!

Сега сещате ли се какво ще се получи, ако Италия тръгне надолу по пътя на дълговата криза?!

Ще повлече със себе си не само останалите държави с дългови проблеми, но ще удари и финансовите системи и бизнеса на най-големите в Европа – Германия, Франция, Великобритания, Холандия и другите скандинавски държави, инвестирали огромни средства в закъсалите европейски икономики!

Ефектът на доминото, който носи със себе си нова дългова криза в Еврозоната – ще порази всички! Няма да има спасение дори за най-големите, да не говорим, че и те вече са узрели за нова икономическа депресия!

Нещата за Европейския съюз не отиват на добре – чака го нова дългова криза! Не са добре и за нас – ние ще го отнесем също!

Евродепутатите, залисани в борбата за власт и за ръководни постове в Европейския парламент, ще изпуснат момента за ефективно пресичане на дълговата криза в ЕС!

Истината обаче е, че вече на никого не му се плаща за дълга на финансови недисциплинирани държави, като Гърция и Италия, където външният дълг е изцяло следствие от липсата на всякаква финансова дисциплина.

Ясно е вече, че Италианците ще „изгърмят“ и ще повлекат към нова дългова криза и разпад Европейският съюз – въпрос на време вече е това да стане!

Особено не ми пука за Съюза – ще си намерят, това, което си търсят! Но съм силно притеснен от това, което ще последва и за България!

С този валутен борд у нас, вързан към еврото, сме точно като удавник с вързани тежести на краката – дълговата криза на Еврозоната просто ще ни удави!

Ако не се намери разумен български държавник моментално да започне политика на диверсификация на резервната валута на борда –  българската икономика е пътник – кризата ще бъде толкова страшна, че ще се наложи да си бием с гълъбите за трохите по улиците!