Ефективният мениджър управлява превантивно стреса на работното място!

Стресът на работното място се превръща в истински проблем за бизнеса и мениджърите!

Стресът на работното място е една от основните причини не само за ниската ефективност в работата на работници и служители, но и често е отговорен за предизвикването на сериозни здравословни и психологически проблеми за тях!

Дори е най-развитите индустриални държави срещат сериозни проблеми със стреса на работното място!

Така например, обобщени данни от най-нови изследвания в САЩ[1], извеждат стряскащи данни за стреса на работното място, като:

 • за 46% от работещите американци именно работното им място им носи най-много стрес;
 • цели 83% от тях се чувстват стресирани на работното място;
 • около 75% от работещите американци считат, че реалността на работното им място не е била никога толкова стресираща, колкото в момента;
 • над 70% от тях се оплакват от сериозно пренатоварване на работното им място;
 • около 83% от мъжете и 72% от жените признават, че стресът на работното им място се отразява пряко на личния им живот;
 • почти 73% от работещите американци считат, че развиват ментални проблеми, вследствие на стреса на работното им място;
 • над 60% от тези работещи чувстват постоянно вина, че не се справят с работните си задължения, вследствие на стреса на работното им място и т.н.

Това са само една малка част от тревожните статистики, които вадят американските изследователи на стреса на работното място, но и те са достатъчни, за да видим колко сериозен е този проблем.

Тук само ще добавя, че според цитираните изследвания загубата на американските корпорации от негативните ефекти на стреса на работното място върху наличния персонал се оценяват на над 300 млрд. щ.д.

Сами си направете съответни заключения колко важен е този проблем за нашето съвремие!

Да, вярно е, че става въпрос за американци – те не са здрави и издръжливи „добичета“, като българските труженици, но истината е, че този проблем не подминава и българските работници и служители, защото ако в САЩ 75% от корпоративните мениджъри признават стреса на работното място за №1 проблем на организацията, то в България локо чорбаджийте начело в офиса въобще не им дреме!

И как да им дреме, като в тази държава никой не се вълнува от емоционалното здраве на хората!

Българинът, и в публичната администрация, и в частния сектор, е обърнат на „съседското магаре“ – и сто кила отгоре, и 10 камшика допълнително в задницата – се тая, „добитъкът“ трябва да се експлоатира!

Българските мениджъри и бизнесмени е време да осмислят значението на стреса на работното място!

В България никой не се напряга особено да изследва стреса на работното място!

Очевидно е, че такава статистика не изнася нито на държавната администрация, нито на бизнеса.

Факт е обаче, че много от смъртоносните и други опасни заболявания у нас, като: рак, сърдечни удари, множествена склероза, тежки алергии, психически заболявания и други, са причинени именно от стрес на работното място.

Ето защо тази статия се обръща именно към българските работодатели или поне към тези, на които им пука за техните работници и служители!

Именно те могат търсят варианти за намаляване на стреса на работното място, които да бъдат ефективни за тяхната организация!

Те са тези, които могат да създават прецеденти и да въвеждат или иновират добри практики в тази област!

Държавната и местната администрация тук не могат да помогнат – твърде заети са с усвояване …

Оптимизирането на стреса на работното място в българската фирма не е илюзия, то може да бъде реалност, стига да има воля в мениджъри и собственици на бизнес!

Те не само ще решат проблеми на своите служители и работници, но посредством мениджмънт на стреса на работното място ще постигнат и допълнителни ефекти за своята организация, като:

 • ще разтоварят напрежението в колектива и ще позитивират връзките между неговите членове;
 • ниското ниво на стрес ще подобри производителността на труда на хората и ще стимулира тяхната мотивация за трудова изява;
 • хората ще се почувстват оценени от организацията и нейните ръководители, когато те им намаляват стресовите ситуации, това ще носи повече лоялност към тях;
 • шефовете вече няма да бъдат „задници“, а обект на искренно уважение, някои от тях могат дори да бъдат приети за истински лидери – хората сами ще ги следват, като виждат тяхната ангажираност към подчинените им;
 • мениджъри и собственици – с грижата за своите подчинени ще получите лично удовлетворение – намалявайки техния стрес на работното място всъщност намалявате вашите главоболия –ето това трябва на първо място да го разберете!

По този повод ще предложна няколко съвета за отговорния бизнес в страната, от които хората на ръководни постове в българските корпоративни структури могат да се ползват и няма да сбъркат.

Поискай промяната

Справянето със стреса на работното място няма да стане просто с добри пожелания!

Мениджърът или бизнесменът трябва да поиска промяната!

Той трябва да е наясно, че всичко, което ще предприеме оттук насетне – ще бъде в името на снижаването на стреса и подобряването на психологическото и физическо състояние на хората, които управлява.

Изисква се и воля за довеждане на нещата докрай – няма смисъл да почвате промени в организацията, ако няма да имате смелостта да ги осъществите до последно!

Промяната изисква на първо място да се промени мисленето на самия мениджър

Не си мислете, че след като сте поели по пътя на промяната, това няма да засегне и Вас!

Ако Вие, в ролята си на мениджър, не намерите необходимите сили за личностна промяна, насочена към осъзнаване на проблема със стреса на работното място и промяна в мисленето към него, нещата просто няма да се случат!

Ако подчинените Ви не усетят вашата желязна воля за промяна – те няма да приемат искрено и вашите желания да облекчите стресът им на работното място, т.е. усилията Ви ще бъдат неефективни.

Не мислете за хората в организацията като за поредното „товарно добиче“

Свидетел съм на много случаи, в които български мениджъри и бизнесмени просто създават една въртележка от кадри, без въобще да се замислят, че хората на една организация са нейното лице.

Освен това, хората в организацията трябва да се третират вече не като ресурс, а като капитал!

Мисленето от сорта „ще намеря друг глупак за поста“ вече не върши работа.

Хората не са глупави, с развитието на социалните мрежи и Интернет те споделят все по-често информация за своите работодатели и шансът качествените кадри да Ви отбягват като работодател нараства драматично!

Разберете, че дори и в ерата на индустриализация и информационни технологии все още именно хората в компаниите са тези, които правят разликата – машини всеки може да си купи, но качествен човешки капитал – не!

Също така, постоянното текучество на кадри е свързано и с постоянни разходи за търсене и обучение на нови такива, докъде ще го докарате само да търсите нови и нови хора!

Вярно е, че в страната не останаха много подготвени кадри, но все може да се измисли нещо за тяхното обучение и подготовка.

Идентифицирайте стресовите фактори

Без тази крачка към справяне с проблема – мениджърът не може да постигне значим ефект в ограничаването на стреса на работното място, тъй като няма да знае с какъв проблем се сблъсква и какви подходи изисква той за разрешаването му.

Стресовите фактори на работното място имат различни вътрешни и външни източници.

Сред вътрешните такива по-важни са:

 • влошената организационна среда – неясната организационна структура, размитите отговорности на длъжността, липсата на ясна йерархия, хаосът и липсата на ред във фирмата са основни източници на стрес за хората, защото са предпоставка за възникване на конфликти помежду им и пораждат чувство на несигурност за тяхното място и задължения в организацията;
 • липсата на нормална комуникация – тук грешките, които предизвикват стрес могат да са много, най-често говорим за: отсъствие на нормална комуникация между мениджъри и подчинени, и най-вече за обратна връзка помежду им, лоши отношения между колегите, допускане на сплетничество и интригантство, изместване на корпоративния фокус в комуникациите от работните задължения и съществените неща към несъществени и дребнави теми, и т.н.;
 • липса на неформална организационна култура – хората в организацията се третират като зверове, а не като близки, те не общуват помежду си, не си помагат и всеки преследва лични цели в организацията;
 • комплексирано лидерство – мениджърът е задник, намръщен, троснат и постоянно сърдит, от всичко нагоре е скандалджия и готов постоянно да овика някои служител, дори и да няма никаква вина за неговото нервно разстройство, такива ръководители са основен източник на стрес за хората в организацията;
 • прекалено натоварване на персонала – това е също един много сериозен вътрешен фактор на стреса на работното място, време е у нас хората да спрат да се третират като добитък, дори и да искате повече – всеки работник и служител има своя лимит на работоспособност, който, като бъде преминат, започва бързо да го изтощава физически и емоционално и да намалява неговата трудоспособност – безсмислено е да товарите излишно хората в организацията, особено тези, които просто не могат да поемат повече задължения;
 • натоварване на персонала с неспецифични задължения – това е следващата особено голяма глупост на българските мениджъри, бизнесът в България така и не се научи, че няма такова животно, като: продавач-чистач, шофьор-търговец, търговец-складов работник и прочие случаи, на които съм бил свидетел. Това само в България може да се види – в развитите индустриални държави се ценят качествата на
  тесните специалисти. Като вменявате множество задължения на един служител/работник – той ще изпита дискомфорт и стрес, а дори и негодувание, когато вижда, че трябва да върши неща, които са непривични за неговата основна длъжност!

От външните фактори за стреса най-опасен за персонала е този, свързан с комуникациите с партньори и клиенти.

Мениджърите трябва да са наясно, че има хора, които стават за тази работа и такива, които не стават!

Важен момент е също и подкрепата им за тях винаги, когато те изпитват проблеми в тази комуникация, така се разтоварва стресът на служителя/работника да не сбърка нещо в отношението към клиента или партньора на фирмата.

Познавайте качествата и потенциала да носи на стрес на всеки служител, помагайте им да се развиват

Българските ръководители като цяло не познават добре потенциала на своите служители.

Трябваше да дойде настоящата криза с човешки ресурси в страната, за да се усети бизнесът, че нещо не е наред в отношението му към хората!

Сега говорим тепърва за оценка на представянето на служители и работници, за обучения, финансирани от бизнеса, за подпомагане на училища и т.н.

Типична българска ганьовщина! До изпуснем питомното в чужбина, сега да гоним да образоваме дивото! Хай плащайте сега бизнесмени за подготвени човешки ресурси!

Оставяйки настрана горното литературно отклонение, проблемът с познаването на подчинените е голям за българските ръководители!

Познавайте си персонала – не просто като „работния вол“, а като личност!

Открийте какво мотивира всеки един човек в организацията, колко може да понесе, къде са силните и слабите му страни, какво го интересува най-вече на работното му място!

Хората могат да понесат неограничен стрес, когато са въодушевени от това, което правят – няма да го усетят дори!

Въодушевявайте своите подчинени и те ще преместят планини за Вас!

Покажете емпатия към хората в организацията

Не бъдете дръпнатия задник в офиса – покажете емпатия към своите подчинени и те ще Ви отвърнат със същото! Хората искат да бъдат третирани като такива, а не овиквани като животни.

Умният ръководител не се налага – заповедите и крясъците само стресират работниците и служителите!

Трябва да ги побутвате сами да действат. Високоорганизираните лидери не се месят в работата на колектива, а само я насочват!

Санкционирайте диваците и нарушителите на добрата колективна атмосфера

Интригите, лошото отношение към колегите, липсата на съпричастност към общите корпоративни цели, лицемерието и пренебрежението към другите в организацията трябва да бъде моментално наказвано!

Наказвайте служители с такива отклонения сериозно и винаги пред колектива!

Да си знаят и останалите, че не толерирате хора, които причиняват психологическа щета на околните!

Стимулирайте всяко действие на служител или работник, насочено към разведряване на обстановката

Не бъдете сухари, оставете хората в организацията сами да си разведрят обстановката на работното им място!

Ако в счетоводството си сложат саксии с цветя по прозорците и украшения по бюрата – не придирайте, това ги успокоява!

Ако в склада хранят куче или котка – не се палете, хората така си намаляват стреса!

Ако някои реши да направи 50 лицеви в офиса по средата на деня – направете и Вие, ще се почувствате по-добре!

И най-важното, ако чувате по-често смях в офиса – не се сърдете, значи има колектив, а в добрия колектив място за стрес на работното място няма!

Бъдете практични – разбивайте големите цели и задачи на по-малки и намирайте правилните хора за тях

Големите задачи и цели носят максимален стрес за всички в организацията, на ако те се разбият на по-малки цели и задачи, тяхното осъществяване вече изглежда по просто и носи много по-малко стрес за хората в организацията.

Важното е те да бъдат така разпределени, че да отговарят на потенциала и възможностите на работниците и служителите, които ще ги изпълняват.

Когато хората са уверени в своите възможности да изпълнят една задача – те ще я свършат при много по-ниски нива на стреса, отколкото при изпитване на неувереност!

Бъдете социално ангажиран с проблемите на персонала – търсете баланса между работата и личния живот на служителя, говорете с тях

Намаляването на стреса на работниците и служителите трябва да бъде Ваша отговорна и социално ангажирана цел!

Извън бизнеса това са обикновени хора – всеки със своите проблеми!

Доказано ефективна за намаляване на техния стрес на работното място ще бъде подкрепата на техния ръководител в трудни за тях моменти не само на работното място, но и в личния им живот!

Чувството за подкрепа намалява силно стреса при хората – възползвайте се, Вие също ще се почувствате добре, ако помогнете за решаването на някой проблем на свой подчинен!

Освен това, много важен момент за намаляване на стреса при служителите и работниците е постигането на баланс между работата им и техния личен живот.

Ако те са твърде натоварени, то личният им живот ще куца и това със сигурност ще се отрази рано или късно и на трудовото им представяне.

Не позволявайте горното да се случва, създайте условия за баланс между работата и социалните ангажименти на хората в организацията, за да имате психически и физически здрави хора на работното място.

Говорете с тях – те сами може и да не споделят. Умният мениджър ровичка нещата и не ги оставя без реакция!

Управлявайте ефективно времето в организацията

Един от най-тежките стресиращи фактори за един служител или работник са сроковете. Направо можете да разболеете своите служители с бързане и гонене на крайни дати.

За да не допускате подобен стрес, трябва много ефективно да се управлява времето в организацията. Никога не чакайте последния момент за даден ангажимент, работете по график.

Предвиждайте времеви аванси, за да посрещате непредвидени моменти, без това да застраши изпълнението на съответната цел или задача.

Не пресирайте хората за времето – само ще ги ошашкате допълнително! По-добре им предлагайте стимули за по-бързо справяне – така повече ще ги мотивирате!

Ефективно насърчавайте почивките

Почивките имат своето важно значение за намаляване на стреса на работното място. Ето защо – насърчавайте ефективно своите служители да почиват!

Нещо повече дори – потърсете ефективни варианти за тази цел!

Направете им фитнес-център или поне спортен кът, може и малък красив парк с цветя и дървета, с басейн и рибки – нещо, което ще ги разсее бързо и ще ги разтовари психически.

Участвайте лично в почивката, подхвърлете някои весела шега или тема на разговор, стимулирайте доброто настроение на своите подчинени!

Не допускайте липсата на почивка – видите ли някои да работи по време на почивка – наритвай те го, организмът на човека трябва да се разтоварва, дори и той самия да не го осъзнава!

Бъдете позитивен и истински лидер дори в трудни моменти

Страхът от несигурността носи също убийствен стрес в хората на работното място!

Дори и в трудни моменти мениджърът трябва да демонстрира увереност да последно, за да не стимулира страх и стрес в своите подчинени.

Със своето самочувствие и воля за краен успех той може да ги зареди положително и да ги увлече към изхода от трудностите с най-малка вреда за тяхното психологическо състояние.

Обратното може да доведе до сериозен стрес за хората в организацията, обърканост и страх, които ще им пречат да вземат правилни решения за организацията.

Управлявайте стресовите фактори превантивно

Предвиждайте ситуациите, които могат да носят стрес за хората в организацията и ги елиминирайте превантивно. Това е най-добрата стратегия за елиминация на стреса на работното място.

Ако не можете напълно да отстраните стресовия фактор – поне се опитайте да намалите ефекта от него върху хората в организацията, за да ограничите максимално щетите, които той може да нанесе на тях и работата им в нея.

Заложете на колективното решаване на проблемите в организацията

Един от най-добрите варианти за спадане на стреса в работници и служители е, когато участват в колективно взимане на решения за работата на организацията.

Колективната отговорност разтоварва стреса в персонала, защото го превръща в общ психологически товар, който е много по-лесно поносим от отделния индивид, отколкото персоналното носене на отговорност за важен корпоративен проблем.

Превърнете работата в увлечение

Истинският лидер знае добре, че ако постигне увлечение в своите подчинени – той няма да се налага да ги управлява, а само да направлява техните собствени усилия.

Увлечените по една идея хора понасят много по-лесно стреса, защото получават вътрешно удовлетворение от това, което правят.

Те сами искат да поемат отговорности и натоварване, проявяват стремеж към самоинициатива и самостоятелност в действията, уверени са и недопускат стресът да им вреди.

Взимайте пример от истински лидери

Не сте мениджър на годината – не се срамувайте да вземете пример от ръководители, които смятате за истински лидери!

Винаги може да извлечете ценна поука или идея от съвет на друг лидер – попивайте най-доброто, а не лошите навици на българските мениджъри – много от тях не стават и за чеп за зеле – толкова са зле!

Бъдете адаптивни и гъвкави – решавайте проблема със стреса дори с нестандартни хватки!

Видите ли добра управленска практика за справяне със стреса на работното място – използвайте я!

Дори и да се налагат компромиси – стремете се винаги към справедливост

Липсата на справедливост на работното място е също един сериозен и постоянен източник на стрес за хората в организацията!

Хората не обичат да бъдат несправедливо неодоценени, пренебрегвани или набеждавани за такива, каквито не са на своето работно място.

Умният мениджър трябва да акцентира винаги и само върху постигането на справедливост!

Това изисква качествата и усилията на всеки един служител да се оценяват постоянно и да се стимулират, в т.ч. и в контекста на представянето му в колектива.

Поддържайте целостта на колектива

Независимо дали управлявате малък екип или голям колектив – трябва да се борите постоянно и със всички сили да поддържате неговия интегритет и цялост.

Когато хората в организацията усещат връзка помежду си, преследват общи цели и задачи, и са готови на взаимопомощ – те са много по-устойчиви на стреса на работното място, защото се чувстват сигурни в колектива и могат да разчитат на него.

Бъдете земни и нормални

Може би с този съвет трябваше да започна, но с него смятам да приключа!

Наясно съм, че 90% от българските мениджъри изпитват неземна свръх сила и звездите им говорят постоянно, но така не си помагат – хората в организацията имат нужда от съпричастни лидери, а не от космонавти!

Проявявайте земност и нормалност в отношенията си с подчинените! Не им създавайте дискомфорт да общуват с рокзвезда!

Най-вероятно половината от тях ще са много по-добри мениджъри от Вас, как мислите Вие!


[1] 50 Workplace Stress Statistics