Защо хората не успяват в живота?!

Съдба или лоши привички пречат на хората да бъдат успешни в живота?!

Сигурно на много от Вас се е случвало да се питат понякога защо около нас винаги има по-успели хора!

Това е съвсем нормално – в човешката психика е заложено хората да се сравняват помежду си!

Като оставим настрана онези моменти, които определяме като уникален шанс в живота на успелите хора, изграждащи ореола на тяхната късметлийска съдба, остават обаче и някои не винаги явни моменти в тяхното поведение, които няма как да не ги отведат до успеха.

Това са такива моменти, които именно хората, които не успяват в живота не могат да разберат!

Те правят точно обратното на успелите и това им пречи да бъдат и те успешни като другите – те повтарят едни и същи грешки отново и отново в своя житейски модел на поведение и в крайна сметка си остават винаги неудовлетворени от живота, който водят.

Именно на тези важни вредни привички, които не позволяват на хората да бъдат успешни в своя живот ще обърнем повече внимание в следващите редове.

Липсата на отправна точка и концентрация към важните неща в живота!

Хората, които не успяват в живота са разпилени! Те така и не могат да намерят или поне налучкат своята отправна точка към успеха.

Такива хора са по правило разсеяни не само към важните неща в живота им, но и към отношенията с околните, и това не им позволява нито да преследват докрай своите цели, нито да се възползват от своите социални контакти, като трамплин към успеха.

Успешните хора действат точно обратно – те са фокусирани върху текущите цели, които преследват, и никога не пренебрегват социалните контакти с хората от своята среда, дори и в много случаи те да се базират просто на взаимни интереси.

Именно личните усилия и помощта на околните са двата най-силни фактора, които могат да направят един човек най-лесно успешен. Ето защо, хората които ги пренебрегват – просто губят ужасно от това!

Много приказки за нищо …

Неуспешните хора постоянно говорят за големи дела! Днес ще направят това, утре друго, и всеки път не правят нищо. Постоянно обичат да говорят за нещо, дори и да не го разбират добре.

Празнословието е отличителна черта за хората, които няма никога да успеят в живота!

То е техния емоционален катарзис, който ги кара да се чувстват значими и успели, превръщайки бъдещата илюзия за успех в илюзорно настояще, но това е само един мираж, който така или никога не се сбъдва!

Успелите хора не правят така – те са прикрити, не обичат да споделят, защото ценят своите идеи и време, те няма да седнат да Ви убеждават, че нещо е така, ако виждат, че Вие самият не сте узрял за тази идея.

Те не са празнословни и се опитват да се придържат към делата, а не към думите, защото знаят, че последните нямат особено стойност, особено, когато произлизат от празноглави хора и неудачници.

Кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажа какъв си!

Горната поговорка всички я знаем добре и тя е много вярна. Няма как да станете успешни в живота си, ако продължавате да прекарвате време с хора, които са неудачници!

Такива хора са като енергийни вампири – ще Ви дърпат постоянно назад!

Било то с думи, или с поведение, или просто с техните проблеми, с които постоянно Ви ангажират – те винаги ще намерят начин да Ви попречат да бъдете успешни!

И неудачниците са хора – едва ли можем да ги загърбим всичките, но не забравяте едно – ако на тях им се удаде възможност да успеят някога в живота – много от тях няма да се поколебаят да Ви остават в калта – примери затова има много!

Ето защо – действайте като успешните хора! Трябва да се отървете от тях, а ако не можете – поне да ограничите тяхното влияние до санитарен минимум – нещо като косвена жертва по пътя на успеха, който желаете да постигнете.

Неуспелите хора винаги гледат негативното в живота!

Да вярвате в чудеса е наистина безсмислено – на много малко хора им се получава по този начин в живота!

Но да не бъдете позитивни в определени моменти означава и никога да не се възползвате от шансовете, които Ви предлага живота!

Успешните хора в живота се опитват да бъдат реалистични оптимисти – те изграждат една сравнително трезва преценка за това къде могат да успеят и къде не!

Именно успелите хора печелят, защото умеят да поемат рискове, които негативно настроените индивиди не биха поели, а именно тези рискове могат да ги отведат до успеха!

Постоянно отлагане на нещата …

Една от характерните черти на хората, които не се чувстват успели в живота е постоянното отлагане на нещата, с които се заемат!

Те всеки път започват неща, които често разтакат във времето, а най-често въобще и не довършват!

Успелите хора не процедират така – те добре знаят, че птичката каца един път на рамото и моментът за действие е сега!

Всеки път, когато отлагате нещо за после – намалявате шанса си за постигане на успех, защото ситуацията след време може да е коренно различна!

Ето защо – отдаде ли Ви се шанс за успех – грабнете го сега, не разчитайте провидението да Ви докара втори опит!

Подценяване на чуждото мнение и съвети!

Неуспелите хора са именно тези, които постоянно пренебрегват мнението на околните!

Често пъти го правят съвсем неволно, просто тяхната психика е толкова ангажирана с личното им его, че игнорира по естествен път чуждото мнение.

По-често обаче го правят напълно осъзнато, много от тях просто не могат да допуснат, че някои друг може да има по-добри идеи от тях или да им даде съвет, от който може да се възползват.

Ето защо неуспелите хора са лоши слушатели – те постоянно сменят темата на разговор и бягат от сериозните теми – просто, защото не желаят да се натоварват психически и да носят отговорност.

Успешните хора действат точно наобратно – те са изключително добри слушатели. Някои от тях могат с часове да Ви слушат, стига да имат време, и никога няма да се почувствате пренебрегнати като събеседници.

Най-интересно е, че те могат да се заинтересуват и от най-дребен детайл, често дори и от неща, които иначе не ги засягат, но бързо улавят в тях нещо значимо, което отбягва на другите – така те получават шанс да се възползват от знанията и идеите на другите – често напълно безплатно, е как няма да успяват тогава!

Мързелът не мори, но мъчи …

Неуспелите хора по правило са мързеливи и неспособни да се мотивират да довършват нещата, с които се захващат!

Мързи ги за всичко – мързи ги да стават рано, мързи ги да се качат по стълбите, мързи ги дори да си стоплят манджата – въобще мързелът е определяща философия за живота на много от тях!

Мързелът обаче на практика е секира за успеха, защото отнема от шансовете на индивида да се реализира успешно в живота!

Мързеливите хора печелят по-малко, те не се възползват от възможностите, които им предоставя съдбата, дразнят околните с мързела си и никога не могат да влязат в динамиката на екипа, в който работят – ето така те не получават шанс да бъдат успешни!

Успешните хора действат точно обратно – те искат да „изстискат живота“. Особено, когато преследват цели, те са способни да дадат най-доброто от себе си, без да се жалят, за да постигнат това, което желаят!

Мързелът за тях не е опция, такива хора са динамични – те не могат дори за миг да си помислят, че могат просто да спрат и да не правят нищо!

Липсата на любопитство …

Липсата на любопитство при неуспелите хора е друга интересна тяхна черта, която не им дава шанса да успеят в живота!

Повечето от тях нямат никакви изявени интереси и по-скоро ще се заинтересуват от квартална клюка, отколкото от курса на долара или някоя полезна информация.

За разлика от тях успелите хора се интересуват постоянно и от всичко! Те са изключително любопитни и искат да знаят нещата в подробности и най-вече как стават и какви механизми ги движат!

По-важното в случая е, че тяхното любопитство ги движи напред в развитието им като индивиди!

Да си любопитен означава да търсиш информация, постоянно да научаваш нови неща, да проявяваш съмнение и генерираш идеи за решение на даден проблем – все неща, които интелектуално развиват успешните хора и им дават превъзходство пред останалите!

Любезност към околните!

Неуспелите хора са интроверти – те не се интересуват особено от другите хора и това е един от техните най-вредни навици, които ги отдалечава постоянно от успеха!

Дори и някои от тях да имат своите таланти и идеи – с липсата на любезно отношение към другите – те не могат да осигурят подкрепа за тяхната реализация и така остават завинаги в миманса.

Успелите хора са винаги любезни – те са наясно, че с нацупени физиономии и лошо отношение към другите нямат шанс да успеят в живота!

Любезността за тях е не само позитивно отношение към околните, но и шанс да завържат нови и полезни за тях контакти.

Тя помага те да бъдат възприемани в позитивен образ от околните и с това увеличава многократно възможностите им да добият по-лесно това, което желаят.

Да се отказваш постоянно!

Неуспешните хора се отказват постоянно и най-вече от мечтите си!

По този начин те не дават шанс на себе си да успеят в нещо, в което може наистина да бъдат успешни в живота си.

Успешните хора действат наобратно – те не се отказват лесно!

Способни са да опитват отново и отново, докато не добият своето, защото са наясно, че не продължат ли напред – никога няма да осъществят своите мечти!

Да бъдеш неуспешен не е грях и все пак …

Чувствате се неуспешен – не унивайте! Като Вас са още сигурно няколко милиарда души на нашата планета!

Проблемът на неуспелите хора е не толкова в горните им вредни навици, колкото в липсата на воля за промяна.

Да, действително за много хора неуспехът е очертан още от семейството, други страдат от самите условия, в които са поставени от най-ранна възраст, трети просто не знаят какво искат, за да се почувстват успешни и добре, а други се чувстват неуспешни, защото просто каквото и да правят – не могат да постигнат своите мечти, а това е доста депресиращо!

И все пак – да бъдеш успешен не е толкова трудно!

Достатъчно е успехът да се измерва през личното удовлетворение на индивида, а не през неговите външни белези – богатство, власт и известност!

Дори един камък да преместите на метър разстояние – пак може да се почувствате удовлетворен, но това няма да стане, ако не пробвате!

Ето защо – пробвайте – стремете се към удовлетворение от това, което правите, винаги и по всяко време, а успехът в такъв случай ранно или късно сам ще дойде!

По материали на: Darius Foroux, 10 Bad Habits of Unsuccessful People.