За или против ранното ставане сутрин?!

Ранното ставане сутрин като фактор за по-ефективно усвояване на пика на работоспособност!

Много от съвременните индивиди са минали по пътя на съжденията относно потребността от по-ранно ставане или нуждата от повече сън, а повечето сигурно оставят да ги води навика им на събуждане, утвърден през годините.

И все пак, съществуват ли някои очевидни доводи в полза на ранното ставане и доколко те са верни и могат да бъдат от полза за съвременните хора – вечно забързани в своето ежедневие за някъде?!

В действителност ранното ставане към 5.30-6.00 часа сутрин може да има и някои реални ползи. Счита се, че пикът на креативност и работоспособност при хората стартира около 30 до 60 минути, след тяхното събуждане, и продължава до към обяд.

От тази гледна точка, по-ранното ставане определено осигурява възможност за хората да поработят по-ефективно по-дълго време и да вземат най-доброто от своята пикова работна кондиция.

Горният довод обаче има и своята критика!

Това важи само за индивиди, които са добре отпочинали и жизнени при ставане от сън. За хора, които са имали лош сън или не са възстановили силите си от предния ден по време на сън – този вариант няма да сработи!

След ставането им рано – те ще бъдат като изцеден лимон – без сили и без желание за работа, т.е. техният сутрешен пик на работоспособност няма да се реализира!

Предвид че болшинството хора на днешно време са в подобно стресово състояние – ставането рано очевидно ще бъде проблем за повечето от тях!

Ставането рано ще измести към по-ранен час Вашето лягане!

Определено няма как да не се съгласим с подобно твърдение!

Хората, които решат да стават по-рано неусетно ще установят, че просто самото им тяло ще поиска да си лягат по-рано, за да му се осигури необходимото време за възстановяване по време на сън.

Ако такива индивиди преди са лягали в 11.00-12.00 ч., те неусетно ще изместят лягането си в зоната на 09.00-10.00 ч.

Определено този довод за ранното лягане е силен, реално вечерното време на човека е най-непродуктивно за него – повечето хора седят пред телевизори, компютри и смартфони – тотално изключени за осъществяването на нещо креативно!

От тази гледна точка – колкото повече се съкрати будното състояние на човека в този мъртъв като продуктивност за него времеви интервал – толкова по-добре!

С горния довод естествено най-несъгласни ще бъдат хората, които обичат нощния живот – за тях със сигурност ранното лягане ще е несъвместимо с начина им на живот!

Успешните в живота хора стават винаги рано!

Оказва се, че много от успешните хора, които разпознаваме днес най-вече като лидери и глобални предприемачи, имат навика да стават ранно.

В свои интервюта за този навик споделят Бил Гейтс, Джеф Безос, Илън Мъск и много други известни със своите успехи на цял свят личности.

От историята знаем, че има дори хора, като Тесла, които в денонощието не спят и повече от четири часа, а в същото време са работели и творили на изключително високи обороти.

Много от тези успешни хора отбелязват, че със своя навик да стават рано си осигуряват повече време за работа и така увеличават своята продуктивност, а тя от тяхна страна им дава повече шанс за успех в сферата, в която се изявят, т.е. ранното ставане за тях се превръща и в някаква формула за успех в живота!

Този довод обаче има и своите сериозни критики!

Представете си ги тези хора – вманиачени по цял ден в сделки, работа и бизнес срещи! Ми то това живот ли е?!

Има ли смисъл да ставаш два часа по-рано, които да убиеш отново в нещо, което е свързано само с печеленето на пари!

Велик гении като Тесла можем да го оправдаем – такива като него са малко и изцяло увлечени и отдадени на делото на техния живот, но останалите „успели“?!

Всеки много добре трябва да си помисли има ли смисъл да става по-рано, само за да увеличава и без това досадната ежедневна работа!

Ако работите това, което харесвате – то ставайте рано – така ще си доставяте повече и по-дълго удоволствие от това, което правите!

В обратния случай – може спокойно да пропуснете!

Изграждане на силен дух и самочувствие!

Съществува мнение, че изграждането на навик за ранно ставане утвърждава личността на индивида и му носи самочувствие.

Действително да ставаш рано всеки ден не е лесно – изисква дисциплина не само за ставането, но и за лягането вечерно време!

Ето защо този довод за ранното лягане може да бъде възприет като логичен, но със сигурност не можем да твърдим, че ще бъде приложим за всички хора еднакво!

Съществуват много индивиди, които имат изключително мързеливо, но за сметка на това пълно с творчески идеи съществуване! Те не обичат да стават рано и да се хвърлят от тъмно до тъмно в творческо-работна блъсканица!

Такива хора използват късното ставане за творческа дрямка, прехвърляйки хиляди идеи и хрумвания през главата си, докато си удължават подремването!

Много от тях се оказват не по-малко успешни от своите дисциплинирани събратя в обществото!

Какъв е смисълът тогава непременно да се натягаме за по-ранно ставане!

Ранното ставане увеличава времето да свършите нещо полезно!

Това е най-срещаният довод в полза на ранното ставане. Действително с два часа по-ранно ставане ще имате със сигурност повече време за работа през деня!

И все пак – на Вас може и да не Ви се работи постоянно! Вие не сте добичето на къра – все трябва и да поспирате някога!

Ако работите за себе си или работодателят Ви зачита допълнителното работно време – може да го правите, но ако вашият допълнителен труд няма да бъде оценен адекватно – смисълът е никакъв!

Слънцето няма да спре да изгрява, ако Вие оставите малко работа и за утре!

Имате ли все пак реална полза от по-ранното ставане сутрин?!

Нямате! Ако обърнете внимание на всичко казано дотук за ранното ставане – то ще установите, че почти на 90% става въпрос за повече работа, по-дълго работно време и по-малко забавления!

Точно така – по-ранното ставане само Ви прецаква живота!

Ако един съвременен човек става по-рано днес – то в 99.99% от случаите е свързано именно с негови работни ангажименти! Вие си мислите, че като работите повече – печелите повече – не, печели вашият работодател и клиенти – Вие само се напрягате излишно!

Колкото по-дълго го правите – толкова по-вредно ще бъде за Вашия организъм, а щетите от стреса на ранното ставане за Вашето здраве – никой няма да ги възстанови!

Всеки път, когато ставате по-рано, нарушавайки своя естествен режим, трябва да сте наясно – Вие сте окрадени по ваша воля!

Не е случайно, че всякакви бизнес лидери и предприемачи, които ние наричаме „успешни“ постоянно Ви заливат със своите навици и характер за успех! Те си продуцират глобално поведение на роби!

Полагането на извънреден труд в САЩ, Япония, Южна Корея краде от социалния живот на такива граждани! Не случайно в тях ръстът на самоубийствата е много висок!

Работата до изтощение късно вечер, поемането на извънредни и удължени до късно смени, редувани с ранно ставане – трупат такъв стрес в тялото на човека, че от един момент нататък той става вече ходещ сомнамбул!

Независимо дали работите за някои или имате личен бизнес – всяко подобно лишение на Вашия организъм не носи повече изгода за Вас, а само за Вашите работодатели и потребители – те със своите пари си купуват Вашия труд, идеи и услуги, а Вие си съсипвате живота, за да им го поднесете на тепсия!

Затова, когато някои Ви каже „По-малко сън, ставай рано, за да успееш в живота!“ – спокойно може да го пратите да върви – на ….

Животът Ви ще продължи и без подобни саможертви!