За 1-то спукано евро …

Влизаме в еврозоната и приемаме еврото при курс за 1,95583 лева!

Това твърдение изложи публично финансовият министър Владислав Горанов в петъчния ден на изминаващата седмица.

България отдавна очаква момента, в който ще приеме еврото като национална разплащателна единица вместо лева и ще стане част от семейството на богатите европейски държави-членки на ЕС, приели единната разплащателна валута.

Въодушевяваме се само от мисълта, че можем и ние равноправно да ползваме еврото като средство за разплащане и спестяване, но съвсем не си задаваме въпроса – възможно ли е въобще това да се случи?!

Влизането на България в Еврозоната звучи като предизборно обещание!

Подобно изказване от страна на финансовия министър в момента не звучи актуално. Въпреки че някои европейски лидери се опитват да подкрепят България да тръгне по пътя на приемане на единната европейска валута, то все още е налице много силна немска, френска и холандска съпротива срещу подобна идея.

Ето защо, определено трябва да отбележим, че подобни обещания на финансовия министър точно сега – преди изборите през лятото – звучи точно като предизборно обещание от типа: „ще вдигнем заплатите и пенсиите през следващата година“, демек като минат изборите. Ама дали ще стане – не се знае …

България в Еврозоната – а дано, ама надали …

Лично аз се надявам финансовият министър да е прав в своите твърдения, защото при нормално развитие на икономиката това ще доведе до валутна стабилност в страната, но дълбоко се съмнявам, че България някога ще приеме еврото.

Съществуват поне две сериозни обективни пречки, които трябва да бъдат отчетени!

На първо място, Европейският съюз не е стабилен нито политически, нито вече икономически – трябва да сте наясно, че вече големите европейски държави, като Франция, Германия и Италия проявяват сериозни първи признаци на спад в икономиките им, които плавно, но неудържимо се насочват към зоната на рецесията, демек – към нова икономическа криза.

Дълговата криза от 2010-2012 г. в Еврозоната със срива на Гърция, Испания, Ирландия и Португалия е детска песен в сравнение с това, което се задава!

Дойде ли нова световна икономическа криза, а затова вече говорят много анализатори, с еврото е свършено, тъй като потенциалът на европейската дългова криза е такъв, че буквално ще отвее Европейския съюз като интеграционна икономическа общност.

Всяка държава ще търси начин да спасява първо себе си от кризата и да връща своята национална валута – Съюзът бързо ще се разцепи и нищо няма да остане от него – само добър спомен.

Та от тази гледна точка – няма как да приемем еврото за национална валута по простата причина, че няма да има Еврозона, Европейски съюз и Европейска централна банка!

На второ място, време е да го осъзнаем – нас не ни искат там! Причината е много проста – българската икономика е изключително крехка!

Всяка една по-дълбока икономическа рецесия ще хвърли лесно страната в дълбока икономическа депресия, точно в каквато изпадна Гърция в пика на дълговата криза.

На големите европейски държави им писна да се разправят с нас, а особено след срива на Гърция – никой повече не желае да плаща цената на икономическата стабилност на мизерни икономики, като нашата.

Тъй като едно евентуално приемане на България в Еврозоната означава страната да попадне в механизма на валутна защита на Европейската централна банка, европейските държави-лидерки на ЕС хич не бързат да вкарват страната в коловоза за приемане на еврото, щото трябва да поемат ангажимент да ни спасяват!

Дори и да влезем в Еврозоната, курс на еврото от 1,95583 лв. е нереалистично обещание …

Налице е много силен дисбаланс в развитието на българската икономика и икономиките на развитите европейски държави!

Няма как нашата страна да запази този курс към еврото, тъй като на практика с подобен курс се интегрира немската марка към него, когато дойде време за неговото приемане.

Една немска марка се обменяше за 0.5113 евро при приемането на единната европейска валута. Как страна, като България, с най-слабата икономика в ЕС ще си позволи да приеме еврото при подобно съотношение?! Трудно е да си го представим!

Дори и да бъдем приети в Еврозоната, българският лев със сигурност ще се обезцени преди това поне 3-4 пъти спрямо еврото, затова – оптимистите за Еврозоната да обръщат левовете от сега в евро – после ще е късно!

С евро или без евро – все сме зян …

Дали ще приемем еврото или няма да го приемем – за нас е все едно! Реално ние вече сме обвързали нашата валута с еврото като резервна валута на Паричния съвет, който функционира у нас като валутен режим.

Срив на еврото и Еврозоната ще помете българската икономика, независимо дали у нас се ползва единната европейска валута или лева. Единствено при втория вариант остава някакъв шанс за бърза смяна на резервната валута, но в условия на бърза и задълбочаваща се криза и това е съмнително като вариант за някакво облекчаване на удара, който ще нанесе еврото на българската икономика.

Най-добре е да послушаме Медведев и отрано да се залавяме за юана и рублата, докато са още с ниски валутни котировки! Доларът може да бъде също спасение, но само до момента, в който американската икономика не последва европейската в дебрите на дълговата криза!

България не трябва да разчита повече на еврото, нуждаем се от кошница от резервни валути в тези несигурни времена, особено при първите признаци за нова глобална икономическа криза, които се задават този път в Европа.