Иде ли краят на Европейския съюз и кой седи зад провала на Европейския проект?!

Боричканията за ръководните постове в Европейския съюз – по-ожесточени от всякога!

Една седмица вече европейските лидери в ролята на истински орди се борят неистово за достигане на заветните върхове на най-апетитните управленски позиции в Европейския съюз – председател на Европейската комисия и председател на Европейския парламент.

Пет минути са орди, налитащи за постовете, и пет минути са опълченци, бранещи постовете.

Факт е, че по-голямо противопоставяне между европейските държави до този момент не се е наблюдавало дори при разпределяне на средствата от европейските фондове.

Зад цялата дандания обаче прозира все по-явно една тенденция, която се оформя все по-отчетливо в Европейския съюз, а именно – обстоятелството, че е налице голямо разединение между Франция и Германия.

Франция, в лицето на президента Макрон, твърдо се противопостави на кандидатурата на Манфред Вебер точно защото е немец, близък е до Меркел и открито се ползва с нейната политическа подкрепа.

Именно либералната партия „Обнови Европа“, зад която седи Макрон, подкрепена от социалистите в Европейския парламент, се противопостави твърдо на кандидатурата на Манфред Вернер за председател на Европейската комисия.

Защо Франция и Макрон настървено се нахвърлят на Германия?!

Отговорът е прост – Русия! По-точно – проектът „Северен поток 2“, който предстои скоро да бъде приключен и хиляди тонове руски газ да потече към Германия.

Познайте кой остава извън сметките за руския газ или най-малко ще бъде в подчинено от Берлин положение за получаване на пай от него?!

Ами именно Франция!

Ето защо една от основните причини Макрон да се бори на нож срещу своите доскорошни побратими германците е обстоятелството, че ако руският газ стигне до Германия – тази държава вече ще бъде единствен европейски хегемон в индустриалното си развитие, т.е. французите отиват в задния двор на Европа!

По-тревожното е, че сериозният разкол между двете водещи европейски държави в Европейския съюз се дирижира пряко от САЩ.

Именно американците са стратегическия играч, който дърпа конците на Макрон и либералите в Европейския парламент.

САЩ са изключително уплашени от възможността за затопляне на отношенията между Германия и Русия, защото това означава край на тяхната политическа хегемония в Европа.

Ето защо те ще направят всичко възможно да саботират ключови немски кандидати за високите постове в Европейския съюз, за да отслабят влиянието на Германия върху вземането на решения.

Идеята е да се използва отслабването на германските позиции, за да се наложи на Германия наднационална политика на забрана на „Северен поток 2“.

Естествено това няма да е лесно, ако германци седят на ключови политически постове в управлението на Европейския съюз.

Противопоставянето между Германия и Франция ще доубие Европейския проект!

Днешният разкол, който наблюдавате за изборите на ключови ръководни позиции в ЕС е само началото на краха на Европейския съюз.

Английският кинжал в тялото на Европейския съюз, ще бъде последван от либерална (френска) шпага директно в сърцето на Съюза, което ще сложи край на мъките и илюзиите на Обединена Европа.

Като добавим и сериозните икономически проблеми, които има вече европейската индустрия и нерешените проблеми на дълговата криза в Еврозоната, в т.ч. и тежкото икономическо положение на Италия, то Европейският съюз може вече да се определи като свиден пътник за отвъдното!