Има ли конспирация зад БРЕКЗИТ – ето ви пет конспиративни теории за излизането на британците от Европейския съюз!

Конспирация или стечение на обстоятелствата е сагата „БРЕКЗИТ“?

След поредното отхвърляне на сделката за БРЕКЗИТ от Британския парламент, съвсем логично възниква въпроса какво точно целят да направят британските политици?!

Очевидно е, че те не могат да протакат до безкрай споразумението с Европейския съюз – или ще трябва да го приемат, или ще трябва да излязат без споразумение, което може да струва скъпо на британската икономика.

Много трудно могат да се доловят истинските намерения, които седят зад британския парламентарен цирк и неадекватните действия на британските депутати и министър-председателя Тереза Мей.

Липсата на ясна логика в британската политика относно БРЕКЗИТ – по пътя на логиката повдига обаче съвсем обосновано въпроса за възможна конспирация относно излизането на страната от ЕС.

Затова сега Ви предлагаме пет интересни конспиративни теории за напъните на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Европа – новите Съединени щати …

Една от интересните конспиративни теории за БРЕКЗИТ е свързана с идеята Европа да бъде превърната по модел на САЩ в огромна федеративна държава, като отпаднат националните граници и форми на държавно управление, а на тяхно място дойде централно политическо и административно ръководство от избрани европейски лидери и европейски административни органи.

Идеята за „Обединени европейски щати“ вече се прокрадва между хора и политически партньори на Ангела Меркел, тъй че тя може да бъде наистина достоверен довод за опита на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

Причината е, че Кралското семейство във Великобритания и британската аристокрация нямат никакво намерение да изпуснат задкулисната политическа власт, която упражняват в политическото управление на страната.

Евентуалното създаване на Европейска свръх-държава със сигурност ще отмени политическата и икономическа власт на британските перове и Кралицата – нещо, което на тях никак не им се нрави. Ето защо те действат с няколко крачни напред и се опитват да се измъкнат от опеката на ЕС преди да е станало прекалено късно!

От друга страна обаче седят интересите на глобалните задкулисни лидери от САЩ, които имат своето силно лоби сред политическия елит на Великобритания. Именно оттам идват и нарежданията за Меркел, Макрон и други европейски лидери, те имат и своето силно влияние върху Европейския парламент и Европейския съюз като цяло.

Тяхната воля не включва по никакъв начин откъсването на която и да е била страна от политическия проект „Европейски съюз“ и неговото обозримо бъдеще като „Европейски съединени щати“.

Именно тази тяхна воля седи зад политическото съботиране на БРЕКЗИТ в Британския парламент, което в крайна сметка може да доведе до отлагането на излизането на страната от Европейския съюз, т.е. задкулисните световни лидери се стремят със всички сили да запазят статуквото на ЕС и да не позволят Великобритания да напусне този проект.

Страхът от разпадане на Великобритания …

Един от най-големите кошмари на Кралското семейство и британските политици е свързан с ефектите, които могат да последват за териториалната цялост на страната от излизането ѝ от Европейския съюз.

На практика излизането на страната без споразумение носи риска за налагане на европейски граници между Република Ирландия, която остава в семейството на страните-членки на ЕС и Северна Ирландия, която остава в пределите на Великобритания.

Налагането на такава граница обаче може да бъде повод за нов ирландски сепаратизъм. Ирландците отдавна мечтаят за своя обединена и независима от Английската корона роднина и интегрирането на Северна Ирландия към Република Ирландия с довода – независимо членство в ЕС е съвсем реална причина за нова вълна на сепаратизъм.

Още по-тежък е проблема за Великобритания и от факта, че в Шотландия в последните години е налице също много силно сепаратистко течение. През 2014 г. в страната се проведе референдум за отделянето й от Великобритания, който не успя само с разлика от 10% между гласувалите за – 45% и тези против – 55%.

В края на миналата година Шотландският парламент отхвърли споразумението за БРЕКЗИТ и още в началото на 2019 г. са налице първи публични призиви на водещи шотландски политици за провеждане на нов референдум за отделяне на страната от Великобритания.

В тази обстановка е очевидно, че евентуален БРЕКЗИТ ще доведе до бързо разпадане на Британското кралство и това ще бъде реално краят на политическото и икономическо доминиране на Английския кралски двор върху съседните държави на Острова.

Великобритания като „Троянски кон“ на САЩ …

Една друга интересна конспиративна теория за това, което наблюдаваме в момента, представя Великобритания като американски „Троянски кон“ за Европейския съюз. Тя също има своето разумно обяснение в контекста на настоящите отношения между САЩ и Европа.

Оказва се, че Европейският съюз, въпреки неговите множество недъзи, е един най-малкото успешен икономически проект.

В последните 20 г. Съюзът се оформи като Общност на благоденстващи икономически държави с високо ниво на социално-икономическо равнище и един постоянен темп на икономически растеж, който вкара икономиката на ЕС в Топ 3 на най-проспериращите икономически държави в света, предвид размера им на БВП и темповете на растежа му.

Познайте, които са другите две страни, които са в тази класация – естествено САЩ и Китай. От тази гледна точка не е чудно, защо през последните години на президенството на американския националист Доналд Тръмп Европа се превърна от първи политически съюзник в опасен икономически съперник за САЩ, който трябва да бъде унищожен на всяко цена.

Предвид, че Великобритания винаги се е чувствала по-близка до САЩ, отколкото до Европа, тя се оказва идеалния „Троянски кон“, който да доведе със своя пример до развалата на ЕС.

Заблуда е да се мисли, че британците желаят да останат в Съюза, те на драго сърце искат да излезат от него, но да не загубят своите привилегии. С тяхното островно самочувствие – те са идеални за манипулиране от страна на САЩ и Британската корона и БРЕКЗИТ-а се оказа факт на проведения референдум.

В подкрепа на тази теза можем да отбележим, че съществува интересно доказателство!

При провеждането на референдума за излизане от ЕС във Великобритания – две компании (Cambridge Analytica и AggregateIQ), които са собственост на милиардера Робърт Мърсър, който е близък на президента Тръмп, финансират и подпомагат мащабна анти-ЕС кампания в британското общество.

Такива кампании са се провеждали и във Facebook и Tweeter с множество фалшиви акаунти.

Остават обективни съмнения, че референдумът във Великобритания е бил манипулиран именно от американски интереси, за да може примерът на страната да бъде предпоставка за разпада на Европейския съюз, вследствие на стимулиране на желанието на други държави-членки да последват стъпките на британските отцепници.

Европейско наказание за Великобритания …

Следващата интересна конспиративна теория разкрива хитър план на Европейския съюз да накаже Великобритания за нейното самоволно напускане на Съюза.

Със демонстрацията на твърда политика към Великобритания, Съюзът се опитва да покаже, че няма да се пазари с никоя страна, която реши да напуска, дори това да е страна от ранга на Топ 10 най-развитите икономически държави.

Отделно, теорията счита, че Съюзът е така „втвърден“ към Великобритания, предвид че е наясно какъв икономически крах очаква страната, ако излезе от ЕС без споразумение. Със икономическия срив на Великобритания ЕС ще се опита да сплаши другите недоволни държави, като им покаже какво означава сами да решават своята съдба, извън Съюза.

Лично аз смятам, че това едва ли вярна теория за това, което наблюдаваме. ЕС в крайна сметка направи нови отстъпки за страната – само и само, за да може да напусне със споразумение, но очевидно британците не са наясно какво точно става в момента или пък са много наясно, но не им отърва да го направят …

Великобритания в ролята на „плъха“, опитващ се да напусне потъващия кораб „Европейски съюз“ с плячка в устата …

Това е последната конспиративна теория, която заслужава внимание. Тя продължава горната идея, че е възможно британците да са много наясно какво точно правят в момента.

Съществуват вече много сериозни индикации, че глобалната икономика върви към нова сериозна икономическа криза, като тя със сигурност вече засяга и големите европейски икономики на Германия и Франция, които бележат вече темпове на спад на икономическия растеж и признаци за дефлация, породена от спад в търговията на дребно.

Ако допуснем, че британските политици са наясно, че новата икономическа криза може да бъде толкова сериозна, че да срине дори силните икономически държави в Европа, което неминуемо ще доведе и до развалата на Европейския съюз, защо тогава те да бързат да вадят държавата от тази общност със споразумение, което ги заробва с 40 млрд. евро дълг към Съюза?!

Много по-логично е те да изчакат Европейския съюз да се срине сам и тогава да излязат от него чисти от към ангажименти, отколкото да го направят сега и да се задължат да плащат горната огромна сума за развода със Съюза.

В крайна сметка в условията на криза тези пари ще бъдат от нужда дори на мощни икономики, като британската!

Какво ли ще се случи с БРЕКЗИТ …

Действията на британците са непредсказуеми за момента. Налице е усещането, че те целят две неща – или изгодно излизане сега, или разтакане на БРЕКЗИТ-а докато е възможно.

Дали обаче ще си проличи някоя от горните конспиративни теории – очевидно тепърва предстои да разберем!