„Имотен апокалипсис“ – кризата настъпва с бързи крачки на пазара на имоти в България!

Продажбите на имоти с ипотека в България официално намаляват!

Вече съвсем официално статистиката потвърди, че в края на миналата година е налице спад на броя на покупките на имоти с ипотечен кредит с -17% за София и с -23% за останалата част от страната!

Ако подходим по-общо към горните данни, трябва да отбележим, че средният спад за страната е -20% или в края на 2018 г. всеки 5 потенциален купувач с ипотека се е отказал да закупи имот на кредит.

Намаляването на търсенето на ипотечни кредити е първият сериозен сигнал, че нещо с имотния пазар у нас вече не е наред!

Факт е, че България е една бедна страна, в която безумните цени на имотите в момента могат да се постигнат само на база широко кредитиране на техните купувачи!

В момента, в който обаче пазарната цена на имотите удари таван, който спира дори позитивно настроените получатели на кредити да ползват ипотека за покупка на нов имот – това е моментът, от който насетне дори евтиното кредитиране не може да стимулира повече пазара!

Просто на българските потребители вече не им се рискува с ипотечни кредити за баснословно скъпи имоти, за които не си заслужава да поемат риска на кредитирането!

Цените на имотите се стабилизират!

Стабилизирането на цените е следващата важна тенденция, която вещае срива на имотния пазар в страната и то в съвсем близко време!

Дори и стабилизирани, в момента цените на имотите у нас са толкова надценени, че просто няма как да доведат до друго, освен спукването на нов балон на имотния пазар, както през 2008 г.

Само в България може да съществува пазар на имоти, в който при средна работна заплата от 800 лв. в страната една гарсониера да струва над 120 000 лв., та и по-скъпо!

Никоя икономическа логика не подкрепя пазар, в който потребителите печелят като клошари в други държави!

Тук съм слушал много твърдения за „стабилния имотен пазар“ от брокери, на имоти, като: „ама купуват чужденци“, „ема банките дават пари“, „богатите плащат без проблеми“, „пълно е с нови разрешителни за строежи“ и т.н.

Всяко едно от горните твърдения обаче е или с временен стимулиращ пазара на имоти характер или просто липса на познаване на пазарните механизми в този икономически сектор!

Чужденците купуват, продават и после си отиват! Богатите са едва 2-3% от населението, колко могат да купуват имоти, рано или късно ще спрат!

Банките дават пари, но се готвят и да вдигат лихвите, кой ще взима ипотечни кредити за имоти тогава?!

Най-объркани са алчните строители, особено тези, които ще почнат да строят сега, когато пазарът е на ръба към рецесия и поредна криза!

Пазар, очертан от лакомия и пазарна простотия!

Това е днешният пазар на имоти в страната – нека не се залъгваме! Налице е качество на строежите, което по никакъв начин не оправдава исканите цени!

Посредници, а не производители определят цените на пазара! Това носи такава щета за сектора, че не е чудно масовото отказване напоследък от услугите на имотни брокери и сред продавачи, и сред купувачи!

Строи се пет за четири, а архитектурните разположения и достойнства на новото строителство са просто под всякаква критика – уникални разпределения с уникално пространствено разположение – нищо не става от тях – панелките от Соца имат по-добро разпределение!

Имотният пазар върви към апокалипсис!

Намаляването на ипотечните кредити и задържането на пазарните цени на имотите в страната са само предвестници на „имотния апокалипсис“, който ни очаква!

Той ще настъпи в момента, в който лихвите по ипотечните кредити отново тръгнат нагоре, а българската икономика официално влезне в рецесия, което можем да очакваме още от средата на тази година, а най-късно – в нейния край!

Липсата на икономически растеж и евтини кредити просто ще убият имотния пазар , но този път могат да предизвикат много по-тежка криза от тази през 2008 г., тъй като се очаква и много по-сериозен глобален икономически срив!

За тези, които се интересуват от посоката на развитие на ипотечното кредитиране в страната, съветвам ги да прочетат и друга моя статия тук.