Междинните избори в САЩ – глътка въздух за световната икономика!

Резултатите от междинните избори в САЩ – патова ситуация за американската политика!

Приключиха междинните избори в САЩ, които очертаха ново разпределение на политическите сили в страната – демократите на практика овладяват Камерата на представителите, но републиканците запазват своето влияние в Сената.

Какво на практика обаче следва от тази ситуация!? Реално успехът на демократите не бива да се подценява на тези избори, въпреки че президентът Тръмп е крайно доволен от запазването на мнозинството на републиканците в Сената.

Със своето мнозинство в Камерата на представителите демократите на практика си откриват път към атакуване на позициите на президента на САЩ, предвид че получават реално власт да открият разследващи процедури към него и неговата администрация, дори да поискат импийчмънт!

Тръмп обаче може да бъде спокоен, тъй като запазването на мнозинството на републиканците в Сената му гарантира до края на мандата му увереност, че трудно ще може да бъде отстранен от президентския пост, който заема!

Републиканците запазват своето политическо предимство пред демократите в САЩ и очевидно риториката на омраза и оплюване на политиката и икономическите мерки на Тръмп не постигна своите цели докрай!

Залогът на тези избори обаче е много по-голям от политическите промени в управлението на държавата. Очевидно е, че скоро по-оспорвани избори в САЩ за Сенат не е имало.

Налице е сериозна предизборна компроматна агитация, атаки от всички страни срещу Тръмп и неговата администрация, както и много висока мобилизация на американския електорат.

Тръмп промени правилата на играта!

Да, той промени правилата на играта, но не толкова на политическата сцена, колкото в икономическата сфера!

САЩ за първи път от години насам се управлява от доказан предприемач и до голяма степен от опитен в управлението на икономическите процеси президент!

Досега президентите на САЩ разчитаха основно на развитието на банковия сектор и подкрепата за щатския долар, но никой от тях не направи нищо за стимулиране на малкия и среден бизнес в страната!

Тръмп е първия американски президент от десетилетия насам, който обърна внимание на производството и стимулирането на американските предприемачи на родна земя.

Под управлението на демократите САЩ изнесоха в чужбина и най-вече в Китай и други азиатски държави една голяма част от своето физическо производство на стоки и услуги!

Така на практика превърнаха САЩ в заложник на аутсорсинга и убиха местното производство на стоки. Да не говорим, че страната загуби по този начин своето технологично предимство и създаде на практика силни технологични конкуренти в лицето на Китай, Япония, Южна Корея и други държави, които приеха нейния аутсорсинг на високотехнологични продукти.

Тръмп обаче твърдо тръгна по пътя на промяна на тази пагубна за САЩ икономическа политика, но дали ще му стигнат силите да продължи в тази посока?!

Протекционизмът на Тръмп хич не допада на демократите и тяхната либерална политика на икономическо развитие – затова и съпротивата срещу него е жестока – тези избори очевидно са само началото на много по-дълбоко противопоставяне помежду им!

Междинните избори в САЩ разделиха Америка, но спасиха световното икономика – поне за момента!

За нас обаче, като странични наблюдатели на това, което става в САЩ през последните две години от управлението на Тръмп, по-интересен е въпросът: Какво би станало, ако Тръмп беше загубил Сената!?

Със сигурност евентуална вест за загубата на политическото влияние на републиканците на тези междинни избори в страната за международния политически и икономически елит ще означава само едно – бърза процедура за импийъчмънт на президента Тръмп!

Импийчмънтът на Тръмп обаче със сигурност не е добра вест за международните пазари и още днес със сигурност фондовите и валутните пазари в САЩ щяха вече да са на червено!

Проблемът обаче е по-сериозен! Тръмп намери сериозна подкрепа сред трезвомислещите американци и най-вече сред тези, които имат вече оформено национално самосъзнание

Демократите са тези, които залагат на емигрантите и хората от предградията с ниски доходи и образование, защото те са потърпевшите от протекционистичната политика на Тръмп и неговия поход за прочистване и опазване на Америка.

Ето защо импийчмънт на Тръмп може да означава този път гражданска война в САЩ! Да, това е напълно възможно!

На американците очевидно им омръзна да носят последствията на управлението на демократите. Износът на производства, лошата социална система, особено в здравеопазването, постоянните военни действия в различни части на света и най-вече тежката икономическа криза от 2007 г. дотегнаха доста на хората в тази държава.

Именно тези, които подкрепят Тръмп виждат в него лидер, който ще изведе страната на нов път на социално-икономическо развитие и ще върне световното лидерство на държавата!

Те може и да не са съгласни с едно политическо неоснователно искане за импийчмънт на президента, който подкрепят. Предвид, че разделението в момента в САЩ е много дълбоко между отделните социални класи – това недоволство лесно може да прерасне в искрата, която да запали гражданска противопоставяне в страната!

Ето защо резултатите от междинните избори в САЩ са спасение за държавата, но и за световната икономическа стабилност като цяло!

Един акт на гражданско противопоставяне в страната може да срине цялата американска икономика, цената на американската валута и акции на международните пазари, а оттам и цялата световна икономика!

САЩ са все още водеща световна сила, а щатският долар – световна валута! Сривът на щатската икономика ще има отново глобална цена – не веднъж вече ставаме свидетели на подобен сценарии, макар и продиктуван не от политически, а от икономически фактори!

Уравновесяването на силите между политическата власт на демократи и републиканци поне за момента гарантира спокойствие на Тръмп и икономическа стабилност за САЩ и световните икономически процеси!

Добрата новина за нас е, че можем да си отдъхнем поне за момента! Почти сигурно е, че демократите няма да могат да свалят 
с политическа власт Тръмп до края на мандата му като президент !

Рискът от нова американска криза остава!

Рискът за провал на управлението на Тръмп обаче може да се случи с икономически средства!

Тръмп не контролира на практика действията на Федералния резерв в страната, който предприе от миналата година политика на ново поетапно увеличаване на основния лихвен процент в страната!

От анализа на кризата от 2007 г. в САЩ добре знаем, че подобна политика може да бъде пагубна за американската икономика, която изцяло се движи от дълга!

Федералният резерв е независим в своята лихвена политика, но не е тайна, че той се подкрепя банкери, които определено предпочитат либералната политика на демократите, защото тя е свързана и със слаби регулация върху дейността на банките в страната.

Как ще се развият нещата за президента Тръмп и за САЩ е трудно да се каже! Засега можем само да се надяваме, че политическото противопоставяне между демократи и републиканци е балансирано от тези патови избори и това поне за момента гарантира политическа и икономическа стабилност на САЩ, а и на световната икономика!