Пореден срив на търговията на дребно в страната с кошмарна негативна прогноза за ръста ѝ в близка перспектива!

Търговията на дребно в България отново се срина!

Макар и с малко – търговията на дребно у нас отново се срина през април месец с -0.1% спрямо предходния период!

Очертава се една изключително неприятна негативна прогноза за развитие на българската икономика в следващите шест месеца, като още в края на годината с тези отрицателни темпове на растеж страната може да затрие положителния ръст на търговията на дребно от предходната 2018 г.

Сривът на търговията на дребно в България удря здраво малките търговски обекти!

Наблюдава се нова тревожна тенденция на изпразване на доскорошни търговски обекти във всички райони на страната и особено в София!

Малките търговци са изключително чувствителни към промените в търговията на дребно – те нямат необходимия финансов ресурс за дългосрочно отстояване на пазарни позиции в условията на намаляващо пазарно търсене, както големите търговски вериги.

Намаляват основно магазините за търговия с алкохол, цигари и сладки изделия, битови стоки, дрехи и някои други, които не могат да издържат на силната конкуренция на големите търговски вериги.

За момента оцеляват основно брандираните търговски обекти на по-малки производители на хранителни продукти, които затварят цикъла на производство и продажби на своите стоки.

Задава ли се нова икономическа криза в страната, породена от липсата на потенциал за продажби в България?!

Както посочвам и в други мои материали до момента – все още е рано да се твърди с пълна увереност, че страната върви на 100% по-пътя на нова икономическа криза, но първите сигнали за нея вече са налице, а именно:

  • пазарът на имоти вече започва да се свива;
  • намаляват ипотечните сделки за имоти в цялата страна;
  • налице е сериозен спад в търговията на дребно;
  • има индикации за фалити на малки търговски обекти;
  • има и индикации, че банките прехвърлят не малки суми на просрочени кредити към колекторски фирми.

Изброеното по-горе е тревожно и говори за наченки на поредна икономическа криза у нас, която според мен ще се очертае като тенденции по-реално в края на настоящата година!

Предвид че вече са налице индикации за развитието ѝ у нас – сериозно препоръчвам на бизнеса и гражданите – не предприемайте сериозни харчове, особено такива, свързани с дългосрочно кредитиране – рисковете за срив на икономиката нарастват със всеки следващ месец, в който търговията на дребно у нас спада!