Страхът от нова криза разбърза управителите на Федералния резерв на САЩ да свалят отново лихвените равнища в страната

Федералният резерв на САЩ сваля за трети пореден път основния лихвен процент в страната само в рамките на последните два месеца!

На своята регулярна среща в края на октомври Управителният съвет на Федералния резерв (ФР) взе ново решение да свали основния лихвен процент с 0.25 процентни пункта – от 2.00% на 1.75% (виж фигурата по-горе).

Причината за подобна крачка е повече от ясна, видно от проблемите на икономическия растеж на САЩ, който демонстрира графиката на БВП на страната по-долу:

Динамиката на изменение на БВП на САЩ
Динамиката на изменение на БВП на САЩ

Още от средата на 2018 г., когато през юли БВП на САЩ е 3.2%, с малки изключения показателят стремително и трайно намалява, за да стигне до 2.0% през септември 2019 г.

На практика за този период е налице спад в ръста на щатското БВП с около 37.5%, което говори за сериозно забавяне на икономическия растеж на страната!

Страхът от нова икономическа криза в управителите на Федералния резерв е вече съвсем осезаем от техните спешни действия по свалянето на лихвените равнища в страната!

Президентът Доналд Тръмп изглежда се оказа прав, като твърдеше, че Федералният резерв слага прът в щатската икономика с високите лихвени равнища, които определя!

Докато в Европейския съюз Европейската централна банка упражнява буквално отрицателни лихвени равнища, а в Китай държавата продължава да дотира и финансира китайските износители – в САЩ Федералният резерв на няколко пъти вдига основния лихвен процент!

С мотивите за стабилна икономика, висока заетост и добра икономическа конюнктура ФР упорито отказваше да сваля лихвените равнища само до преди два месеца, когато взе решение за първото планирано намаление.

Очевидно управителите на резерва се усетиха, че правят огромна грешка в поддържането на безумно висок основен лихвен процент, когато другите глобални играчи използват точно обратната стратегия, за да стимулират своите предприемачи.

Ниският икономически растеж в САЩ приближава Китай до световното икономическо лидерство!

Въпреки че и Китай се намира в период на трайно намаление на БВП в страната, видно от фигурата по-долу, неговият икономически растеж на практика в момента е точно тройно по-голям от този в САЩ!

Динамиката на изменение на БВП на Китай
Динамиката на изменение на БВП на Китай

Оказва се на практика, че ако САЩ не успеят бързо да ограничат спада в икономическия си растеж – то Китай спокойно може да ги догони в следващите 5 до 10 г.!

Това американците не могат да позволят, защото ще загубят своя статут на суперикономика и най-вече ще се срине позицията на долара като световна разплащателна и резервна валута, а това със сигурност ще означава край и за глобалното икономическо господство на Америка!

Нещата в САЩ обаче няма да се подобрят с намаляването на лихвените равнища!

Американските икономисти действат логично на текущите предизвикателства пред икономическия растеж на страната.

Федералният резерв сваля основния лихвен процент, за да стимулира търсенето на пари и съответно инвестирането им в стопанска дейност и потребление.

Това, което обаче не осъзнават в момента, е обстоятелството, че дори и да направят отрицателни лихвените равнища в страната – няма вече да постигнат особен ефект за стимулиране на икономическия растеж на този етап от стопански цикъл, към който се е запътила световната икономика.

На практика в момента светът отново върви към нова рецесия и жестока икономическа криза с глобални и много по-тежки измерения от тези, на които бяхме свидетели по време на предходната финансово-икономическа криза от 2008-2012 г.

Може би американските анализатори трябва да погледнат по-задълбочено какво става в Европейския съюз?!

В Обединена Европа Европейската централна банка поддържа отрицателни лихвени равнища, а в същото време почти няма голяма индустриално развита държава, в която икономическият растеж да не намалява!

Това е един парадокс, при който виждаме как един от най-ефективните инструменти на паричната политика вече не действа, за да осигури икономически растеж!

Има ужасно много пари и на пределно ниски пазарни цени, но няма кой да ги поиска – търговията на дребно спада, индустриалното производство се ограничава, инфлацията забавя своите обороти – европейската икономика върви бавно, но сигурно надолу!

Същото чака и глобалната икономика, затова и страхът в управителите на Федералния резерв е голям – те пропуснаха момента за ефективно стимулиране на щатската икономика с формиране на по-ниски лихвени равнища.

Сега вече нищо няма да спаси икономиката на САЩ от задаващата се рецесия и нова брутална икономическа криза, което начало можем да очакваме още от края на другата година!

Светът все по-осезаемо ще започне да върви към нов икономически крах и този път ще бъде по-опасен и от стометрово цунами за националните икономики и бизнеса!