Страхът тресе строителите – усещат наближаващата криза на имотния пазар у нас и се чудят вече как да продават жилища!

Строителни компании пускат имоти на тръжна продажба!

Доживяхме и този момент – строителните компании у нас да предлагат нови имоти на тръжна продажба!

Досега като цяло търговете за продажби на имоти се извършваха от съдия-изпълнител и то за имоти, иззети от длъжници.

„Иновативни“ софийски строителни компании обаче въвеждат този нов модел за продажба на нови имоти на специално организирани аукциони, които се ръководят от други свързани с тях компании!

Тръжните оферти за имотите почват от доста привлекателни цени!

За тристаен апартамент в престижен южен квартал търга тръгва едва от 50 000 – 60 000 евро за близо 120 кв.м. жилищна площ ново строителство!

Условията и изпълнението на аукциона са изключително прецизно уточнени, очевидна е намесата на опитен юрист, който съветва строителните босове.

Защо български строителни компании ще използват аукцион за продажба на недвижими имоти?!

Както и да погледнем на предложението на тези български строителни компании – то изглежда твърде абсурдно за условията на българския пазар на имоти.

У нас са налице постоянно излизащи на пазара нови жилищни площи и някак си не се връзва в условията на едно нарастващо предлагане на имоти да се провежда търг за продажба на жилище и то от строителя!

Офертата за жилище на тези компании не се отличава с нищо особено от 1000 други обяви за подобни жилища в южните квартали на София, защо тогава е необходимо използването на аукцион за неговата продажба?!

Аукциони по правило се провеждат за стоки, които са уникални по своя характер и към тях има огромен интерес от страна на купувачите, т.е. търговете са подходящи там, където има пазар на купувача, а не на продавача, каквато е вече позицията на българския имотен пазар!

У нас вече близо година текат процеси на бавен, но сигурен срив на имотния балон и строителите на новите имоти в Столицата със сигурност вече са с изправени коси относно това, което се задава!

Ето защо гледаме и подобни нелепи пазарни предложения – търг на ново жилище, организиран от строител на фаза плавен срив на имотния пазар!

Истината е, че осъществяването на подобни продажбени експерименти вече говори за едно много сериозно опасение сред българските строители за това, което следва в следващите 6-12 месеца на имотния пазар у нас.

Сриват се продажбите с ипотеки, сриват се и продажбите на жилища вече, ето защо строителите търсят всякакви начини да оттъргуват построените от тях имоти и стигат до подобни абсурди да организират аукциони на пазар, който вече е сдал багажа!

Никой не гарантира на участниците в такъв търг, че ще купят на по-ниска цена предлагания имот!

Ако осъществяването на един такъв аукцион се извърши наистина честно и при спазване на етичните и юридическите правила на тръжната търговия – то наистина, ако стартовата цена не е висока – би могло да се постигне някаква изгода за купувача, но само при положение, че няма сериозна конкуренция за имота, а почти сигурно няма да има, защото купувачите у нас са вече на изчаквателен режим за падане на цените на имотите.

Кой обаче може да гарантира на участниците в търга, че те в крайна сметка ще спечелят на изгодна цена този имот?!

Никой, дори присъствието на нотариус на търга не гарантира нищо – винаги може да се включи в последния момент съвсем легално поставено лице с по-висока цена, което да не позволи имота да се купи на цена по-ниска от желаната от строителя!

Цялата процедура за продажба на имот на аукцион е загубена работа!

Трябва да си купите специални документи за допускане да участие, да преведете 5-10% от първоначалната стойност на имота, да губите време да участвате в тръжната процедура, а после и да чакате да Ви върнат парите, ако не спечелите!

Въобще тотална хамалогия за тоя дето духа, при положение, че има сигурно още 1000 и повече подобни предложения на пазара!

Аукционът на имоти, употребен като PR-акция за строителя и като реклама за сградите му!

Тъжната истина е, че използването на подобни трикове за насърчаване на продажбите на строители на нови жилищни имоти няма характер на реално изгодно пазарно предложение към българския купувач на имот, а има чист комерсиален характер – да се привлече интерес към сградите на строителя и да се представи той като иновативна строителна компания в отношенията с клиентите.

Не е случайно, че тези аукциони се провеждат само за едно жилище от дадена сграда, при положение, че в нея има десетки други непродадени!

С по-ниската първоначална цена на аукциона строителите се стремят да „прикоткат“ наивните купувачи на имоти, че могат да придобият изгодно така желаното жилище от тях, но в крайна сметка 99% от участниците нямат да спечелят!

Те обаче са готов таргет за продажбите на строителите – със сигурност ще бъдат веднага атакувани с премиум оферти, за да се оползотвори аукциона като една по-мащабна продажбена акция с последващи търговски ефекти за строителя.

Е това няма да стане! Инвеститорите в имоти у нас вече не са толкова наивни и склонни да се ловят на подобни рекламни похвати!

Няма да стане и по простата причина, че българските купувачи на имоти вече са в зоната на изчакване на цените на имотите – те не са вече активната страна на пазара на имоти, който от пазар на купувачите вече е в зоната на пазар на продавачите!

А, какво става на пазара на продавачите – конкуренция помежду им, която сега почва с рекламни трикове, като продажби на имоти на аукцион, но само след няколко месеца (най-много година) ще свърши с тотална ценова война и сваляне на цените на имотите!

Балонът на имотния пазар вече тръгва по пътя на издишването!

Измислените опити да се стимулират продажбите с врътки като аукциони, обещания за продажби до 24-часа и разни други подобни, използвани вече масово от строители и брокери – няма да обърне тенденцията – имотният пазар върви към брутална нова криза!

Със сигурност скоро ще бъдем свидетели и на други интересни форми на насърчаване на продажбите на нови жилища в страната.

Строителите вече ги тресе много сериозен страх от задаващата се имотна криза у нас – те добре знаят, че ако не продадат сега, ако ще и с аукцион – то после банките ще бъдат тези, които ще продават на търгове техните имоти и ще пируват от труда им!