Тъп, по-тъп – инвеститор от „Фолксваген“ …

Стана ясно вече, че очевидно немската автомобилна компания „Фолксваген“ ще строи новия си завод в Турция!

Представителят на Управителния съвет на немския автомобилостроител Андреас Тостман изнесе вече официално информация пред медиите в Берлин, че „Фолксваген“ е на финалната права на сключване на сделка за строежа на завод в Турция.

По предварителна информация около 80%-90% от производството на новите автомобили следва да се изнася за Източна Европа и Русия, а останалото компанията ще се стреми да реализира на местния пазар.

За приемащи инвестицията на немската компания се бориха и други държави, като между тях е и България, която е страна-членка на Европейския съюз.

Всички те бяха пренебрегнати в полза на Турция, независимо и от обстоятелството, че ЕС и Германия са в сериозни обтегнати политически отношения с тази държава!

Правилно решение ли взеха инвеститорите от „Фолксваген“?!

Преди пристъпване към инвестиция в чужда държава един от ключовите анализи, които следва да изготвят инвеститорите, е т.нар. „ПЕСТ“-анализ, който оценява: политическите, икономическите, социалните и технологични условия в една страна.

За немските инвеститори от „Фолксваген“ е напълно ясно, че са се водили основно от икономическите условия, които им предложи президентът на Турция Ердоган и местната турска икономика.

Говорим за облекчени инвеститорски условия, отпускане на държавни субсидии, разчистване на бюрократични пречки, политическо опекунство и т.н.

В България например, като страна-членка на ЕС евентуалните държавни субсидии за „Фолксваген“ щяха да бъдат контролирани от Съюза, а в Турция – не!

Как да не се възползват немските инвеститори от „турския гювеч“?!

Отделно, определено Турция спечели с това, че е многомилионна държава с огромен човешки ресурс за региона.

Действително тя може да осигури лесно работници за новия завод на немската компания – нещо, което в България щеше да е по-трудно, но не невъзможно!

В условията на турската икономическа криза евтината работна ръка в Турция е също изключителен довод за насочване на вниманието на немския инвеститор към тази държава.

В България обаче заплащането на труда не е на по-различно равнище – спокойно немците могат да инвестират у нас с очакване за същата икономическа ефективност от оптимизацията на разходите за труд.

Без съмнение обаче Турция е един много по-голям пазар за директно пласиране на автомобилите на „Фолксваген“ отколкото е България – близо 80 млн. души живеят в тази държава!

От ръководството на „Фолксваген“ декларират, че тези автомобили ще се връщат обратно в Източна Европа и Русия, но какъв е смисълът на внос на автомобил от страна нечленка, каквато е Турция, в страни-членки на ЕС от Източна Европа – ще трябва да се плащат допълнителни мита, които ще оскъпяват вноса.

Подобен вариант няма да има, ако немската компания инвестира в България, защото сме отдавна вече член на ЕС!

Истината е по-скоро, че „Фолксваген“ иска да ползва Турция като врата за разширяване на продажбите си в Близкия Изток, което е наистина уместно, поради стратегическото положение на страната като вход към Азия и арабските държави.

От технологична гледна точка трябва да отбележим, че Турция също има някои предимства за решението на инвеститорите от „Фолксваген“.

Индустрията на страната е по-развита от тази на България, но технологичният фактор не е чак толкова важен в случая, защото чуждестранните инвеститори по правило си носят технологичното производствено оборудване от своите държави.

От тази гледна точка и това не е толкова решаващ фактор за избора на Турция пред България.

Социалните условия в двете страни са сравнително сходни.

Турция и България са сравнително гостоприемни страни за чуждестранните инвеститори, местното население и бизнес е отворено към сътрудничество с чуждестранните инвеститори.

България обаче тук има предимството да е страна-членка на Европейския съюз.

Ние сме граждани на ЕС, отворени към европейската идея и бизнес, които следва да бъдат приобщавани от другите европейски държави в контекста на общото европейско икономическо развитие!

Но не, немските инвеститори плюха на европейската идея и възможно джендърски предадоха Европа и нас, защото всеки път, щом става въпрос за пари, немците нямат проблеми да продадат и майка си!

Немските инвеститори от „Фолксваген“ направиха зловеща грешка с инвестицията си в Турция, за която жестоко ще съжаляват!

Инвестицията в Турция ще бъде най-голямата грешка на „Фолксваген“ сигурно в цялата история на компанията!

Нейните инвеститори изцяло подцениха най-важния компонент на ПЕСТ-анализа, а именно – оценката на политическите условия в Турция!

Страната в момента е „барутното буре“ на Балканите, което само чака да бъде запалено, за да взриви полуострова и Близкия Изток!

И с просто око можем да видим, че политическата обстановка в тази държава се влошава от ден на ден!

Тежката икономическа криза в Турция няма изгледи да се оправи скоро – страната е натикана в тази дупка именно от Запада (САЩ, Германия и съюзници), които нямат никаква сметка от бурното икономическо развитие, което Турция показа в последните 20 години.

Това, което днес става с Турция не е случайно. Не е случаен и изборът на страната от немска компания!

„Хитрите“ немци не случайно инвестират в Турция, те и САЩ са в основата на икономическата криза в Турция с техните санкции и заплахи!

За тях превръщането на страната в „бананова република“ е цел отдавна – с един куршум убиват десет заека – спират икономическото развитие на Турция, ограничават нейните възможности за иновативно и индустриално развитие, спират мераците ѝ за ЕС, стимулират активно вътрешнополитическо напрежение и в същото време – най-нагло се възползват от нищетата на турските граждани, които си ги приватизират реално като колониални роби в новите им заводи.

Не че нещо подобно не става и в България и други страни, но в случая с Турция и нейния огромен човешки ресурс – страната е идеалната „бананова република“ за целите на немската индустрия – хем на една ръка разстояние, хем държана на икономическа каишка, хем всичко излиза и без пари.

Да, но този път немците са си направили грешно сметката!

Турция вече не е политически стабилна и Западът може и да упражнява икономическо въздействие върху нейната икономика, но не и политическо!

Ердоган вече доказа, че няма проблем да отреже своите съюзници от НАТО за важни решения относно отбраната и бъдещето политическо развитие на страната и нейното присъствие в Европа и Близкия Изток.

Той реално е вече диктатор в Турция и има огромни апетити към територии на съседните държави!

Това прави положението в страната взривоопасно от политическа гледна точка! Турция бавно върви към тотален политически и икономически крах!

Налице са сериозни предпоставки за вътрешно политическо разцепване в страната.

Страната се мрази с Иран, а Кюрдите напират от юг и рано или късно ще бъдат сериозен фактор за разцепването на държавата!

Окупирането на сирийски територии и апетитите на Ердоган към балканските държави също ще бъде фактор, който ще доведе в един момент Турция до състояние да води война на пет-шест фронта и до фактически разпад като държава, тъй като отново е обречена да загуби, щом дойдат руските танкове да ни спасяват!

Днес немските инвеститори от „Фолксваген“ направиха най-тъпия възможен избор в своята историяинвестират в държава, която върви към политически и икономически разпад.

Те не избраха България, но трябва да знаят, че новото „балканско буре с барут“ вече е заредено – този път в Турция! И тътенът от него ще отвее модерния им завод директно в Босфора!

Ще ги питаме тогава що не избраха нашата страна, докато си бършат сълзите по няколкото загубени милиарда в турската афера!

Що се отнася за нас – настоящето поведение на немските инвеститори от „Фолксваген“ трябва да ни светне вече жълтата лампа, че на страни, които изповядват социален, политически и икономически джендъризъм не може да се вярва!

Европейска идея за България умря точно днес с предателството на немската икономическа олигархия!