Уникално – пазарът на имоти пак расте и изненадва – има ли шанс секторът да се възстанови напук на кризата?!

Пазарът на имоти определено изненада всякакви очаквания със своето възстановяване и дори малък ръст през третото тримесечие на 2020 г.

В началото на месец октомври излязоха новите данни на Агенция по вписванията относно пазара на имоти в страната.

На фигурата по-горе може да проследите отчетените през третото тримесечие на 2019 г. и 2020 г. брой сделки с чисти продажби на имоти с пари в брой и ипотеки, а на фигурата по-долу може да видите точните нетни отклонения на тримесечна база в двата отчетни периода:

Ръст на продажбите на имоти за третото тримесечие на 2020 г. в проценти
Ръст на продажбите на имоти за третото тримесечие на 2020 г. в проценти

Видно от горната фигура, чистите продажби на имоти с пари в брой бележат 2.85% ръст за изследвания период, отново обаче продажбите на имоти с ипотеки за поредно по ред тримесечие устойчиво намаляват с -8.05%.

Изравняването на ръста на чистите продажби на имоти със срива на ипотеките обаче носи ръст за пазара на недвижими имоти от 1.03% на тримесечна база – малък, но положителен прираст!

Какво точно става на имотния пазар у нас – нов бум в продажбите или просто коварна шега на текущата пазарна конюнктура!?

Без никакво съмнение ръстът на пазара на имоти в третото тримесечие на
2020 г., макар и твърде малък, определено изненада доста анализатори, в т.ч. и мен – аз прогнозирах, че пазарът на имоти ще продължи да спада през третото тримесечие, макар и с по-малки темпове от второто тримесечие, когато заради COVID-19 този сектор буквално се срути.

За разлика обаче от анализаторите в големите медии, които се втурнаха да възхваляват възстановяването на пазара – аз продължавам да съм доста скептичен относно подобна възможност.

Търсейки причините за настоящия ръст на пазара на имоти у нас през третото тримесечие на 2020 г. достигнах до едно много интересно заключение.

На първо място, очевидно е, че не икономическият растеж в страната е довел до такъв ръстналице е вече изявена икономическа рецесия в страната – с галопиращо намаляващ ръст на БВП, т.е. не съществува икономически стимул, който да дава възможност на българските потребители да купуват повече жилища.

Съществува обаче определено страх сред българските граждани и фирми относно бъдещето икономическо развитие на държавата – ето защо някои от тях, които могат да си го позволят – отделят средства за закупуване на имоти не толкова с инвестиционна цел (да ги дават под наем), колкото за сигурност – да вложат в недвижимо имущество парите си.

Друг фактор, който определя също за ръста на пазара на имоти у нас през третото тримесечие е обстоятелството, че непосредствено в неговото начало – докъм средата – много от извършените сделки с имоти се реализираха със занижени цени.

Уплашени от развоя на събитията строители и собственици на имоти предпочетоха през този период леко да свалят цените, за да могат да ги продадат. Нормално – по-ниската пазарна цена привлече вниманието и на съответните купувачи в имоти.

Третият и най-важен фактор за ръста на пазара на имоти през третото тримесечие на 2020 г. обаче е много неспецифичен за този пазар фактор, който не действа по правило върху този пазар – това е външен за него фактор!

Говоря именно за обстоятелството, което отбягва на всички анализатори на имотния пазар у нас, или просто платено го подминават, а именно факта, че през третото тримесечие на 2020 г. една голяма част от сделките с имоти са такива, които са били планувани през второто тримесечие, когато офисите на нотариусите в страната бяха блокирани от извънредното положение!

Никой не отчита горния факт, а той е ключов за ръста на продажбите на имоти през третото тримесечие – пазарът в този период просто компенсира това, което е следвало да се случи през второто тримесечие на годината, когато той беше изкуственото подтиснат от извънредното положение в страната!

Изумен съм от възхвалните оди на разни пишман анализатори на имотния пазар, които си позволяват дори да вкарват патос и възхвала в своите тези за ръста на продажбите на имоти у нас през третото тримесечие!

За тези колеги съм подготвил специално долната фигура, която отчита изменението в ръста на общите продажби на имоти у нас за първите три тримесечия на 2020 г., спрямо същите периоди през 2019 г.:

Ръст на продажбите на имоти за първото, второто и третото тримесечие на 2020 г.
Ръст на продажбите на имоти за първото, второто и третото тримесечие на 2020 г

Какво виждаме на горната фигура – виждаме катастрофа!

Виждаме спад в продажбите на имоти до момента с почти 30 000 броя сделки на годишна база – това е брутален срив на имотния пазар с цели -15.67%!

Къде точно драгите анализатори виждат бум на имотния пазар у нас!

Аз не виждам подобно нещо, за мен всички прогнози сочат вече само едно – до края на годината пазарът на имоти ще се срине тотално със стойности не по-малки от -15% до -25% на годишна база!

Нищо не може да спаси имотния пазар!

В момента има нов бум на строителство, в последните седмици се строи просто ударно, имам сведения за много сериозно натоварване на бетонови възли, строителни фирми почват нови жилищни сгради, обнадеждени от продажбите през третото тримесечие на 2020 г.

Всички те вършат огромна грешка, защото ръстът на продажбите на имоти през третото тримесечие е изключително коварна шега, която им поднася кризата с COVID-19, те ще инвестират милиони в ново строителство, които може въобще да не възвърнат в следващите поне 10 г.

Опитът на строители и брокери отново да възстановят и дори да увеличават цените на имотите, който се наблюдава към настоящия момент, е следващата крачка към самоубийството на този сектор в условията на задаващото се глобално икономическо цунами от пета степен.

Само в България не се научиха тия пишман бизнесмени, че на намаляващ пазар се свалят цените – не се въртят номера и не се манипулират купувачите, и най-важното – не се инвестира – това е самоубийство!

Но да се оправят, каквото си постелят, това ще си сърбат точно една година по-късно!