Федералният резерв потвърди своята политика на плавно вдигане на основния лихвен процент в САЩ!

Федералният резерв на САЩ ще увеличи основния лихвен процент в страната през декември месец!

В свое съобщение от 10 ноември Федералният резерв на САЩ съобщи за своите нови планове да вдига плавно равнището на основния лихвен процент в страната, който в момента е 2.25%.

Това съобщение идва само няколко дни след изборите в САЩ и като цяло потвърждава заетата твърда позиция на водещите банкери в страната за увеличение на ОЛП.

Доводи на Федералния резерв за увеличението на основния лихвен процент в САЩ.

Експертите на Федералния резерв в САЩ отбелязват сериозното икономическо възстановяване на страната от кризата през 2007 г. Действително в момента САЩ върви към реализиране на БВП за
2018 г. малко над 20 трлд. щатски долара, което ще бъде ръст над 3.5% спрямо предходната 2017 г.

Подемът на американската икономика си личи също и по сериозния спад на нивото на безработица в тази страна. Към момента равнището на коефициента на безработица върви към нива под 3.7% и определено страната скоро не се е радвала на такива нива на заетост.

Нормално е в тези условия банкерите в САЩ да поискат да извлекат дивиденти от увеличаването на основния лихвен процент , който твърде дълго се задържа на ниски равнища сред кризата от 2007 г.

На първо място, тяхната заинтересованост е свързана с увеличаване на лихвите по кредитите, което неминуемо ще се случи при вдигане на ОЛП.

На второ място, увеличаването на ОЛП има своята стратегическа пазарна логика – да запази глобалната сила и позиции на щатския долар!

Стратегията на Федералния резерв на САЩ в борбата с глобалната конкуренция на долара!

В момента текат сериозни глобални процеси, при които нови икономически сили, като Европейският съюз и Китай, търсят място за своите валути като лидери на световния валутен пазар!

Ако Федералният резерв на САЩ продължи да увеличава основния лихвен процент в страната – той може да изведе отново долара напред и трайно да утвърди неговата непоклатима позиция като световна валута, поради няколко причини:

  • първо, вдигането на основния лихвен процент от ФР на САЩ автоматично означава, че международните инвеститори ще насочат своя интерес към финансовата система на страната, като печелившо убежище за своите капитали, т.е. ще се стимулира търсенето на долари и ръста на курса на долара на международните валутни пазари;
  • второ, Еврото се намира в много сложно положение спрямо щатския долар в момента, поради системния риск, който продължава да носи Дълговата криза в Еврозоната през последните години – увеличаване на лихвените равнища в ЕС означава само едно – дефолт на задлъжнелите европейски държави, а пасивната политика на ниски лихвени равнища – загуба на спестявания и инвестиции в Евро;
  • трето, Китай не се намира в много по-розово положение от ЕС – страната се цели в превръщането на Юана в международна петролна разплащателна единица, за да се конкурира със САЩ. В същото време китайската валута е далеч от разбирането за световно значима валута – страната просто няма спешни лостове, с които да попречи на засилването на международните позиции на долара при едно плавно увеличаване на ОЛП в САЩ.

Федералният резерв държи ножа и хляба!

Предполагам, че плавното увеличение на основния лихвен процент в САЩ от Федералния резерв в ролята му на централна банка на страната, е много добре подбрана стратегия с ясни финансови и политически цели!

Този ход на ФР на САЩ уцели точния момент – Тръмп вдигна американската икономика напред, докато ЕС и Китай вече го правят по-трудно!

С тази политика щатският долар ще стане задълго стабилен и най-малкото няма да позволи бързо конкуренцията на китайския юан и европейското евро

Засега Федералният резерв е този, който командва правилата на глобалните валутни пазари! Ако страните от ЕС, Великобритания, Китай и другите бързо развиващи се индустриални държави не поемат по пътя на вдигане на основния лихвен процент като контрапункт на действията на ФР на САЩ – със сигурност ще наблюдаваме сериозен спад в търсенето на техните валути на международния валутен пазар и курса им спрямо долара

Тръмп не е доволен от политиката на увеличаване на основния лихвен процент!

Последното увеличаване на основния лихвен процент в САЩ от ноември месец донесе веднага спад във фондовата търговия на страната и това сериозно разтревожи президента Тръмп!

Той директно критикува управителите на ФР за техните действия, които определи в общи линии като несъобразени с текущата икономическа действителност и рискови за фондовия пазар и икономиката на страната!

Налице е огромен страх в местните и чуждестранни инвеститори да не се повтори историята от 2007 г., когато продължителното увеличаване на ОЛП от Федералния резерв донесе сериозна финансово-икономическа криза за САЩ и света!

За момента равнището на ОЛП в страната (2.25%) обаче е двойно по-ниско от равнището в навечерието на кризата (5.4%), затова поне за следващата година можем да не очакваме сериозни сътресения за американската и световната икономика – ФР едва ли ще бърза толкова с вдигането на ОЛП.

Тръмп обаче има за какво да бъде недоволен! Увеличаването на ОЛП от Федералния резерв сериозно нарушава неговата икономическа политика на стимулиране на малкия и среден бизнес, и въвежда отново системен риск за финансовата система на страната!

Оскъпяването на кредитите за бизнеса и потребителите в САЩ ще следва тенденцията на повишаване на ОЛП от ФР на страната и това е неизбежен процес!

Остава единствено да видим докъде отново ще ни доведе тази политика на Федералния резерв на САЩ – ще затвърди ли тя статута на страната като водеща икономическа сила или ще срине отново нейната и световната икономика в нова глобална финансово-икономическа криза!

Автор: Борислав Кънчев