Федералният резерв сложи пръст на спусъка на новата глобална криза!

Страхът от нова глобална икономическа криза става все по-осезаем!

Федералният резерв остава систематичен в своята политика на вдигане на лихвените равнища в САЩ и това вече притеснява сериозно американските анализатори и инвеститори!

С новото покачване на основния лихвен процент в страната до 2.5% преди няколко дена и с декларираното желание да направи поне две нови такива покачвания през 2019 г. ФР предизвика сериозна борсова криза!

Много американски и чуждестранни инвеститори стартират операции по освобождаване от държани от тях американски ценни книжа.

Това доведе до падане на стойностите на всички американски борсови индекси, както и на повечето азиатски!

„Спасявайте се“!

Горният призив не е на кой и да е, а на Алън Грийнспан – бившият шев на Федералния резерв по време на предходната глобална икономическа криза от 2008 г.!

Грийнспан горещо препоръчва на инвеститорите – „продавайте акциите“ , защото скоро обратен растеж но борсовите им цени не се очаква!

Настъпва ли наистина апокалипсиса на новата глобална икономическа криза?!

Вече все по-осезаемо се усеща, че САЩ и по-точно интересите на банковия елит, седящ зад управлението на Федералния резерв, бутат света определено към нова сериозна финансово-икономическа криза!

Въпросът вече не е дали ще се срине световната икономика, а кога!

За момента може да кажем, че световната икономика се приближава още една крачка до ръба на пропастта!  Никоя друга икономика обаче не иска да следва САЩ в нейната политика на ръст на лихвените равнища!

В Англия основният лихвен процент се задържа на 0.75, Европейския съюз също не реагира с промяна на отрицателното равнище на лихвата си по депозитите, но пък отказа да отпуска повече количествени облекчения!

С отказа от количествени облекчения Европейската централна банка (ЕЦБ) прави на практика крачка назад в стимулирането на европейската финансова система!

Това определено е симптом, че ЕЦБ няма да издържи дълго на натиска на високия ръст на американския основен лихвен процент. 

Това е разбираемо, предвид че парите отиват там, където им предлагат по-добра лихва. ЕЦБ обаче е в капан – тръгне ли по пътя на вдигане на лихвите ще съсипе европейската икономика!

Отделно вдигането на лихвените равнища ще удари директно икономиките на закъсалите с огромни външни задължения държави в Еврозоната – Италия, Испания, Гърция, Португалия и Ирландия!

Срив на европейската икономика означава автоматично нова убийствена дългова криза, която този път със сигурност ще „помете“ буквално световните финансови пазари!

Затишие пред буря на глобалните финансови пазари!

За съжаление, хубавите дни на икономическия растеж в последните 4-5 години приключват! Проблеми с растежа вече имат почти всички големи индустриални държави, дори Германия регистрира намален прираст в своята икономика!

В момента, в който икономиките на индустриалните държави вече не могат да генерират икономически растеж, а тяхната парична политика дестимулира същия – кризата е просто в „кърпа вързана“, а в момента наблюдаваме точно такава тенденция!

На път сме към нов глобален икономически катаклизъм и този път нещата могат да бъдат много по-тежки откогато и да е било!